Verzekeraar stapt in ziekenhuis

''Mocht er rendement zijn, dan wordt dat geïnvesteerd in het ziekenhuis. Op die manier kunnen de continuïteit en kwaliteit van de zorg op lange termijn worden gewaarborgd.'' Foto ANP/Marco de Swart Beeld
''Mocht er rendement zijn, dan wordt dat geïnvesteerd in het ziekenhuis. Op die manier kunnen de continuïteit en kwaliteit van de zorg op lange termijn worden gewaarborgd.'' Foto ANP/Marco de Swart

SCHIEDAM - Voor het eerst is een ziekenhuis in handen gekomen van een coöperatie waarin het personeel, huisartsen en zorgverzekeraar DSW de baas zijn. Het kwakkelende Schiedamse Vlietland Ziekenhuis krijgt na de overname een kapitaalinjectie 18,5 miljoen euro.

Rob van der Heijden, lid van de raad van bestuur, heeft de overname vandaag bevestigd. ''De coöperatie beoogt geen winst,'' aldus Van der Heijden. ''Mocht er rendement zijn, dan wordt dat geïnvesteerd in het ziekenhuis. Op die manier kunnen de continuïteit en kwaliteit van de zorg op lange termijn worden gewaarborgd.''
Twee jaar geleden kwam voor het eerst een ziekenhuis in particuliere handen: het Slotervaart in Amsterdam. Na jaren van verliezen maakt dit ziekenhuis de laatste twee jaar winst. En vorige maand nam ondernemer Loek Winter de failliete IJsselmeerziekenhuizen over.

Het Vlietland Ziekenhuis maakte in 2007 na jaren van rode cijfers weer winst. In 2008 echter volgde een nieuwe tegenvaller, van dertig miljoen euro, door constructiefouten in het nieuwgebouwde ziekenhuis.

Hierdoor heeft het ziekenhuis geen geld meer voor investeringen in nieuwe computersystemen. De nieuwe eigenaren leggen hier nu kapitaal voor op tafel. Het is voor het eerst in Nederland dat ook een zorgverzekeraar mede-eigenaar wordt van een hospitaal.

Het Vlietland Ziekenhuis heeft bewust gekozen voor samenwerking met een zorgverzekeraar, omdat dit de mogelijkheid schept ketenzorg te leveren: daarbij werken het ziekenhuis, huisartsen, zorgbedrijven en verpleeginrichtingen nauw samen.

Eerdere pogingen tot samenwerking met het Rotterdamse Maasstadziekenhuis mislukten, omdat dit de risico's te groot vond. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden