Update

Verzekeraar Karst T. ontving 118 schadeclaims

UTRECHT - Verzekeringsbedrijf Reaal heeft in totaal 118 schadeclaims ontvangen vanwege de aanslag die Karst T. vorig jaar op Koninginnedag pleegde in Apeldoorn. De verzekeraar van de Suzuki Swift die het publiek inreed, keerde tot dusver 1 miljoen euro uit. Ruim de helft van de claims is inmiddels gehonoreerd.

Bij de vergoedingen ging het om nabestaanden van dodelijke slachtoffers en gewonden, maar ook om mensen die shockschade hebben opgelopen. Individuele bedragen maakt Reaal niet bekend.

In totaal zal ongeveer 4,5 miljoen euro worden uitgekeerd, zei directievoorzitter Wim Henk Steenpoorte in een gesprek met het ANP. Het bedrijf had daar vorig jaar al geld voor gereserveerd. Begin 2011 moet ''het overgrote deel'' van de schadeclaims zijn afgehandeld, aldus Steenpoorte.

De laatste claim is een half jaar geleden ingediend. Daarbij ging het om shockschade. Tot vijf jaar na de gebeurtenis is het nog mogelijk om schade te claimen, maar Reaal verwacht geen nieuwe claims meer.

Zeven van de 118 claims hadden betrekking op de nabestaanden van overledenen, twintig op gewonden, 79 op shockschade van mensen die in Apeldoorn aanwezig waren en twaalf van mensen die shockschade hebben opgelopen voor de televisie.

Vooral over shockschade voor tv-kijkers was vorig jaar veel ophef. Deskundigen verklaarden dat het aantal claims fors kon oplopen, maar het zijn er uiteindelijk maar heel weinig geworden.

Reaal onderzoekt nu nog bij vijf van de 'tv-claims' of een vergoeding op zijn plaats is. Het gaat daarbij om mensen die familieleden op de buis om het leven hebben zien komen, aldus Steenpoorte. ''Het beperkte aantal claims zegt ook wel iets over Nederland. De mensen die echt schade hebben geleden, hebben zich gemeld. Er waren maar heel weinig gelukzoekers. In Amerika heerst een totaal andere cultuur.''

De verzekeraar zegt de zaak niet anders te hebben behandeld dan andere schadegevallen. Verzekeringstechnisch ging het om een aanrijding. Als het was beoordeeld als terrorisme, was het veel complexer geworden, aldus Steenpoorte. ''Nu was het voor ons mogelijk om gelijk actie te ondernemen.'' (ANP)

De auto van Karst T. nadat hij tegen De Naald in Apeldoorn was gereden tijdens koninginnedag. ANP Beeld
De auto van Karst T. nadat hij tegen De Naald in Apeldoorn was gereden tijdens koninginnedag. ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden