Verzekeraar AIG lijkt volgende dominosteen

NEW YORK - De Amerikaanse verzekeraar AIG, de grootste ter wereld, is vannacht verder in het nauw geraakt. Het concern is door de grote kredietbeoordelaars op de lijst van riskante leners geplaatst.

Volgens beursanalisten moet AIG morgen al uitstel van betaling aanvragen, als het concern tegen die tijd er niet in slaagt voldoende geld te lenen om zijn verplichtingen te betalen aan zijn verzekerden. AIG heeft op grote schaal obligatiebezitters verzekerd tegen faillissement, en heeft acuut een injectie nodig van 40 miljard dollar. Anders dreigt het concern om te vallen.

De Amerikaanse overheid en de centrale bank in de VS weigerden dit weekeinde nog langer belastinggeld te steken in het redden van banken en verzekeraars die te grote risico's hebben genomen.

De grote spelers van Wall Street hebben daarom dit weekeinde zelf een noodfonds van 70 miljard dollar opgezet om te voorkomen dat er nog meer chaos uitbreekt. Maar AIG en de grote kredietbank Washington Mutual lijken nu al de volgende bouwstenen die wankelen.

AIG kreeg gisteren een reddingsboei toegeworpen, toen gouverneur David Paterson van de staat New York besloot dat de verzekeraar twintig miljard dollar mocht lenen bij de eigen dochterondernemingen. Maar AIG heeft waarschijnlijk het drievoudige van dit bedrag nodig om de eigen positie te verstevigen.

Volgens Paterson verkeert AIG in goede financiële gezondheid, maar heeft het 'momenteel liquiditeitsproblemen, waardoor ze direct toegang nodig hebben tot vrij kapitaal'.

Kredietbeoordelaars zoals Standard & Poor's verlaagden vannacht hun beoordeling van de kredietwaardigheid van AIG. AIG is diep verwikkeld in de complexe markt van zogenoemde credit default swaps (CDS), in feite verzekeringen tegen koersverlies, die gelinkt zijn aan de zwakke Amerikaanse hypotheekmarkt.

Hierdoor heeft AIG de afgelopen maanden veel verlies geleden. Daarnaast verloor het aandeel van de verzekeraar dit jaar al 93 procent van zijn waarde. Gisteren incasseerde het bedrijf een koersverlies van ruim zestig procent.

Intussen heeft Barclays gemeld toch belangstelling te hebben voor onderdelen van zakenbank Lehman Brothers. Dit weekeinde trok de Britse bank zich plotseling terug als redder van de hele zakenbank. Barclays zegt nu onderdelen 'tegen een aantrekkelijke prijs' te willen. Welke dat zijn werd niet gemeld. (HET PAROOL)

Gebouw van de Amerikaanse AIG, de grootste verzekeraar ter wereld, in Hong Kong. Volgens beursanalisten moet AIG woensdag al uitstel van betaling aanvragen. Foto EPA Beeld
Gebouw van de Amerikaanse AIG, de grootste verzekeraar ter wereld, in Hong Kong. Volgens beursanalisten moet AIG woensdag al uitstel van betaling aanvragen. Foto EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden