'Verzeker je tegen het water'

Wateroverlast in Kaatsheuvel, vorig jaar. Foto ANP/Bert Jansen Beeld
Wateroverlast in Kaatsheuvel, vorig jaar. Foto ANP/Bert Jansen

AMSTERDAM - De Nederlanders moeten zich kunnen verzekeren tegen overstromingen. Door het veranderde klimaat en de toegenomen kans op wateroverlast is zo'n verzekering hard nodig. Dat stellen onderzoekers van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam. Nederland is het enige land in Europa waar geen overstromingsverzekering bestaat. In het buitenland is gebleken dat mensen die zijn verzekerd tegen overstromingsschade, zelf meer maatregelen nemen om overlast te voorkomen, bijvoorbeeld door de cv-ketel van de kelder naar de zolder te verplaatsen.

Verzekeraars zijn huiverig om overstromingsverzekeringen aan te bieden vanwege de mogelijk zeer hoge uitkeringen die daarmee zijn gemoeid. Dat leidt ertoe dat gedupeerden alleen kunnen terugvallen op geïmproviseerde financiële steun van de overheid. ''Maar daar zijn nu juist de verzekeraars voor,'' aldus VU-onderzoeker Jeroen Aerts.

Tachtig procent van de huizenbezitters vindt een verzekering tegen overstromingsschade wenselijk. Het Verbond van Verzekeraars zegt de mogelijkheden te bestuderen. Wel zou de overheid daarbij een helpende hand moeten bieden. (HET PAROOL)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden