Verzamelplaats criminelen Diamantbuurt dichtgetimmerd

Koffiezaak Crema Espresso op de hoek van de Van Woustraat met de Lutmastraat in De Pijp is vrijdagmiddag dichtgetimmerd nadat daar dinsdagavond een molotovcocktail naar binnen was gegooid.

Paul Vugts
null Beeld Streetview
Beeld Streetview

De zaak is al jaren een verzamelplaats van criminelen uit de Diamantbuurt - die zich steeds dominanter opstelden.

De eigenaar had onlangs spilfiguren uit die groep de toegang ontzegd in een poging de zeggenschap over zijn zaak terug te krijgen.
Die waren daar kwaad over.

Onder die geweigerde vaste klanten is ook de 26-jarige crimineel die zaterdagmorgen door twee mannen is neergeschoten in de Jan Lievensstraat, vlak om de hoek. Hij werd in zijn been geraakt.

Na die mislukte liquidatiepoging besloot de eigenaar van Crema Espresso zijn zaak voorlopig te sluiten, uit angst voor 'crimineel geweld' in zijn zaak, zo heeft hij de politie gezegd.

Of de criminelen de brandbom hebben gegooid of laten gooien, staat vanzelfsprekend nog niet vast en wordt onderzocht.

De recherche telde in de zaak vaak vijftien criminelen die elk een fors strafblad hebben plus nog vijftien mannen die om hen heen hangen. Ook de leden van die groep hebben allemaal antecedenten.

De eigenaar heeft de politie verteld dat hij bang was dat zijn personeel wat zou overkomen als de groep in zijn zaak was.

Volgens de politie en de gemeente was 'het belang van de locatie voor de criminele groep enorm', aldus het bevel tot sluiting, omdat de groep er contacten legt en onderhoudt. De laatste jaren was de koffiezaak de plek waar de groep het vaakst samenkwam. Voorheen waren ook andere koffie- of broodjeszaken aan de Van Woustraat populair.

Omwonenden zeggen dat ze hun huis soms niet uit durven uit vrees voor de groep. Uit angst zeggen ze dat niet eerder aan de politie te hebben gemeld.

Burgemeester Eberhard van der Laan beschouwt het gegeven dat een brandbom de zaak in is gegooid op zichzelf al als een bedreiging van de openbare orde die sluiting rechtvaardigt, maar dat het een verzamelplaats is van criminelen, is een extra reden.

De eigenaar gaat binnenkort met de politie en de gemeente in gesprek over mogelijkheden zijn zaak weer te heropenen zonder dat criminelen die nog kunnen beheersen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden