Verzakking bij NZ-lijn erger

De lekkages tastten niet alleen de eerste, maar ook de tweede zandlaag aan. Daardoor zijn niet alleen de monumentale wevershuisjes met normale fundering verzakt, maar is ook Maison Descartes getroffen. Foto Peter Elenbaas Beeld
De lekkages tastten niet alleen de eerste, maar ook de tweede zandlaag aan. Daardoor zijn niet alleen de monumentale wevershuisjes met normale fundering verzakt, maar is ook Maison Descartes getroffen. Foto Peter Elenbaas

AMSTERDAM - De lekkages in de metrowanden aan de Vijzelgracht zijn ernstiger dan gedacht. De verzakkingen gaan dieper en treffen daardoor meer panden. De lekkages tastten niet alleen de eerste zandlaag aan, maar ook de tweede zandlaag.

Daardoor zijn niet alleen de monumentale wevershuisjes met normale fundering verzakt, maar is ook Maison Descartes getroffen, met heipalen tot in de diepere tweede zandlaag. Mogelijk zijn ook andere panden aangetast.

Dit blijkt uit gesprekken tussen de gemeente, monumentenzorgers en het Franse consulaat, dat in Maison Descartes huist. Stadsdeel Centrum onderzoekt de gevolgen voor een aantal panden met lange funderingspalen.

Tot nog toe ging de gemeente ervan uit dat de verzakkingen ontstonden doordat stromend water het zand van de eerste zandlaag op ruim twaalf meter diepte wegzoog. Nu blijkt dat ook zand op ruim twintig meter diepte van de tweede zandlaag is weggespoeld. Onduidelijk is hoe ernstig de zandlaag is aangetast.

Het zeventiende-eeuwse pand van Maison Descartes werd voordat de bouw van de Noord/Zuidlijn begon, voor alle zekerheid op de tweede zandlaag gefundeerd. Ook enkele particulieren hebben dat bij hun huizen laten doen. Niettemin merkte het personeel van Maison Descartes onlangs dat kozijnen en deuren behoorlijk klemden en dat er scheuren in de wanden zaten.

Jacob Berger, woordvoerder van het consulaat, zegt dat de gemeente de aantasting van de tweede zandlaag tegenover hem heeft toegegeven. De gemeente en het stadsdeel konden vanmorgen nog geen reactie geven. (TON DAMEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden