Verzakken doen de huisjes aan de Vijzelgracht nooit meer

Ze leken onherstelbaar verzakt bij de aanleg van de NZ-lijn, de pittoreske huisjes aan de Vijzelgracht. Maar ze zijn opgekrikt, en nu staan nummer 24 en 26 als laatste te koop.

In lichte baksteen Vijzelgracht 24 en 26. Het opknappen van het interieur zal nog een forse investering vergen.Beeld Rink Hof

Voor een nieuwe verzakking hoeven de kopers van de panden in elk geval niet bang te zijn. "Die kans is 0,0 procent," zegt architect Wolbert Vroom over de twee panden aan de Vijzelgracht die nu door de gemeente Amsterdam voor ongeveer negen ton per stuk te koop worden aangeboden. "Wat het gevaar van verzakking betreft, zijn dit nu waarschijnlijk de veiligste huizen in de stad."

Allemaal het gevolg van de aanleg van de NZ-lijn. Een lekkage in de damwand ter hoogte van de Vijzelgracht zette in 2008 twee huizenblokken op scherp. Daarna volgde een ingenieuze en kostbare operatie om de ontruimde woningen weer op te vijzelen. Eerst de zogeheten wevershuisjes, daarna de nummers 24 en 26 die nu in de verkoop zijn gedaan.

Keurige staat
Vroom was eigenaar en verhuurder van drie wevershuisjes. "Ik heb ze na de ontdekking van de verzakking netjes kunnen verkopen aan de gemeente. De panden zijn overgenomen door Stadsherstel, dat de woningen in keurige staat heeft afgeleverd. Voor een deel aan mijn oude huurders, voor een deel aan nieuwe huurders. Mijn bureau zit net als vroeger weer in het souterrain."

De nummers 24 en 26 zijn een heel ander verhaal, vindt Vroom. "Onder de grond zit het prima in elkaar, maar aan de panden zelf is helemaal niets gedaan. Het ziet er niet uit. De aanleg van de NZ-lijn heeft 3,1 miljard euro gekost. Daar had ook nog wel tienduizend euro bij gekund om de panden een beetje strak in de verf te zetten."

Vier ton
Het opknappen van de panden gaat de nieuwe eigenaren per woning zeker drie tot vier ton kosten, vermoedt Vroom, en dat betekent dat zij toch aanzienlijk meer dan een miljoen euro moeten meebrengen. "Dat is een hoop geld. De vrees in de buurt is dat de panden een prooi worden voor de snelle jongens uit de vastgoedwereld die op zoek zijn naar een leuke belegging."

Daarmee komt ook het fenomeen Airbnb om de hoek kijken, een activiteit die in de buurt al veelvuldig wordt beoefend. "Het is natuurlijk de snelste manier om zo'n forse investering terug te verdienen. Het is profijtelijk voor de eigenaar, maar funest voor de buurt. De sociale cohesie is al een stuk minder geworden."

Over de toekomst van de panden zal snel duidelijkheid komen. Belangstellenden hebben zes weken de tijd om een schriftelijk bod uit te brengen. De hoogste bieder wordt nog wel onderworpen aan een onderzoek in het kader van de Wet bibob, zodat zeker is dat het aankoopbedrag niet is verkregen uit criminele activiteiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden