Verwoestende brand Hoofddorp onder de loep

Acht woningen zijn verwoest. Een extra dak boven het oude dak wakkerde het vuur aan. Foto ANP/Sander Koning Beeld
Acht woningen zijn verwoest. Een extra dak boven het oude dak wakkerde het vuur aan. Foto ANP/Sander Koning

HOOFDDORP - De hevige brand die zaterdagochtend in Hoofddorp acht huizen verwoestte en vijf beschadigde, kon mogelijk zo snel om zich heen grijpen door fouten bij renovatie in de jaren negentig. De brandweer en woningbouwcorporatie Ymere onderzoeken of het aanbrengen van een plat dak over het oude dak van het woonblok een rol heeft gespeeld.

Niemand raakte gewond bij de brand, die zich via de daken van het complex razendsnel verspreidde. Een enkeling had ademhalingsproblemen door de zware rook.

Een zeventienjarige bewoner die vlak na de brand werd opgepakt op verdenking van brandstichting, is gisteren vrijgelaten. De politie gaat er vooralsnog van uit dat de brand is ontstaan door een ongeluk. De jongen heeft verklaard dat hij enkele kaarsjes brandde bij de foto van zijn overleden vader en in slaap is gevallen. Hij schrok wakker toen de brand in de woonkamer woedde, vluchtte het huis uit en heeft de buren gealarmeerd.

De bewoners zijn alles kwijt op de spullen na die ze bij de evacuatie mee konden grissen. Vaak hebben ze niet meer dan een pyjama. Vijftig mensen zijn geëvacueerd.

De brandweer was tot ver in de middag bezig met blussen van het telkens weer oplaaiende vuur. De brandhaarden tussen spouwmuren waren moeilijk te bereiken. Pas tien uur na het uitbreken van de brand kon het sein brand meester worden gegeven.

Volgens de brandweer greep het vuur via de daken sneller om zich heen dan zou mogen. Het woonblok dateert uit de jaren zestig en is in de jaren negentig gerenoveerd. Daarbij is een extra dak vlak op het bestaande dak aangebracht. Tijdens de brand wezen brandweerlieden al op de ruimte tussen de twee lagen, waardoor het vuur zich gemakkelijk zou kunnen verspreiden. (HET PAROOl)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden