Lezersbrief

'Verwijt aan vve's is stemmingmakerij van Ivens'

De nieuwe Wet Verbetering Vereniging van Eigenaar houdt geen rekening met erfpachters, schrijft Paroollezer Frederik Wolters.

'De wet houdt geen rekening met de Amsterdamse situatie' Beeld anp
'De wet houdt geen rekening met de Amsterdamse situatie'Beeld anp

SP-wethouder Joris Ivens verwijt circa 7000 van de 20.000 verenigingen van eigenaars (vve's) alarmerende verwaarlozing van hun eigen woningen.

De wethouder is daarom blij met de Wet Verbetering Vereniging van Eigenaar, die gemeenten het recht geeft in te grijpen bij vve's die niet voldoen aan minimumeisen.

En de wethouder heeft met belastinggeld wijksteunpunten opgericht en laat weten: "Wij ontzorgen. Onze steunpunten weten alles van glas, daken, gevels, zonnepanelen. Al die kennis stellen zij gratis ter beschikking."

Met die nieuwe wet op komst lijkt zijn verwijt toch vooral stemmingmakerij. Vve's zijn een schepping van de Appartementswet. En wat kan de gemeente krachtens die wet en de nieuwe?

Meepraten? Dat kan onder dit bericht.

In geval van ernstig achterstallig onderhoud, na machtiging van de kantonrechter, kan de gemeente een vergadering van de vve bijeenroepen, voorstellen doen en anderen dan bestuursleden belasten met de leiding van de vergadering. Wat dacht u? Van die regeling is niet of nauwelijks gebruikgemaakt.

Geldgebrek
Achterstallig onderhoud kan zijn veroorzaakt door tal van factoren. Geldgebrek staat centraal in de nieuwe wet: een reservefonds moet! Die wet houdt echter geen rekening met de Amsterdamse situatie, die is dat vrijwel elke vve erfpachter is.

Erfpachters worden door Amsterdam vastberaden uitgemolken. En dan is er voor de vve natuurlijk geen geld meer voor het reservefonds.

Amsterdam, staak dan het uitmelken van erfpachters, want alleen de vve kan achterstallig onderhoud laten plegen door aannemers met kennis van glas, daken, gevels, fundering en zonnepanelen. En die aannemers willen geld zien. Aan gesubsidieerde bevoogding door een wijksteunpunt heb je niets zonder geld.

Frederik Wolters, erfpachtjurist, Amsterdam

Lees ook: Duizenden vve's niet goed voorbereid op onderhoud en reparaties

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden