Verwarring over moslimcongressen

Foto ANP

DEN-HAAG - Verwarring in de Tweede Kamer: confereren in Amsterdam volgende week haatdragende moslims of niet? Eén ding staat vast: als hij komt, mag de beruchte sjeik Yusuf al-Qaradawi het land niet in.

Voor het debat maakte demissionair minister Ernst Hirsch Ballin (Binnenlandse Zaken) al gewag van de 'verwarring' die was ontstaan. Volgend weekend zijn in Amsterdam maar liefst twee congressen over de islam, schreef hij in een brief.

Van één congres is meteen duidelijk dat de organisatoren geen kwaad in de zin hebben. 'Moslims kiezen voor Nederland' luidt de titel van hun breed verspreide uitnodiging. Het congres vindt voor de tweede keer plaats in de RAI 'en staat in het teken van de dialoog'.

Verder worden de Nationale Islam Awards uitgereikt en vindt in aanwezigheid van deskundigen het Grote Islam Debat plaats. Organisator Dal-al-'Ilm, het Instituut voor Islam Studies, permitteerde zich zelfs een dolletje door Trots op Nederland en de PVV op de hak te nemen in een promofilmpje op internet.

Maar dit is op 29 mei niet het enige islamcongres in Amsterdam. Jacob van der Blom van de stichting Ontdek Islam nam het initiatief voor een congres in het Mövenpickhotel en dat zorgde vorige maand al voor enige commotie toen De Telegraaf dit omschreef als 'broedplaats voor beruchte moslimbroeders'.

Volgens waarschuwingen van de AIVD streeft de van oorsprong Egyptische Moslim Broederschap naar 'herislamisering' van de moslims in Europa op ultra-orthodoxe grondslag. En uitgerekend de Moslim Broederschap werd genoemd als organisator van het congres.

Ook al werd dit door Van der Blom in duidelijke bewoordingen ontkend in deze krant, de argwaan van PVV en VVD was gewekt. PVV-Kamerlid Raymond de Roon en VVD-Kamerlid Paul de Krom vroegen de minister naar de mogelijkheden om staatsgevaarlijke sprekers de toegang tot het land te ontzeggen.

Net als andere partijen drongen ze er gisteren op aan 'niet naïef' te zijn jegens 'dit soort clubs'. Hirsch Ballin zei 'zeker niet naïef' te zijn. Buitenlandse Zaken heeft bijvoorbeeld de eigen diplomatieke posten gezegd dat ze niet zelf de visumaanvragen in verband met de conferentie moeten afhandelen, maar die moeten voorleggen aan Den Haag.

Maar op de keper beschouwd tastte de minister nog steeds in het duister, ook na anderhalf uur debatteren. ''Het laatste dat wij op internet hebben aangetroffen, wijst erop dat de conferentie plaatsvindt,'' zei hij.
Wel zei hij dat Al-Qaradawi, de van anti-westerse uitspraken bekende voorman van de Moslim Broederschap, het land niet in komt. Niet dat iemand zijn komst heeft aangekondigd, maar toch. Mócht hij een visum aanvragen, dan wordt dat geweigerd. (BART VAN ZOELEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden