Verwarring over gevolgen zorgpremie duurt voort

De koopkracht van met name hoge inkomens gaat omlaag, en vooral door het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie. Dat is twee dagen na de presentatie van het regeerakkoord tussen VVD en PvdA wel duidelijk. De vraag is alleen: hoeveel omlaag?

Rutte (links) en Samsom op het Binnenhof, maandag. Beeld EPA
Rutte (links) en Samsom op het Binnenhof, maandag.Beeld EPA

Te veel, vindt een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer, nadat de NOS gisteren meldde dat inkomens boven de 70.000 euro een premie van 482 euro per maand gaan betalen, waar de gemiddelde premie voor iedereen tot dusver 100 euro was. Laagste inkomens zouden 20 euro per maand betalen, waarmee de maatregel de belangrijkste nivellerende ingreep is van het tweede kabinet-Rutte.

Maar Samsom en Rutte ontkenden vandaag, tijdens het debat over de kabinetsformatie, de hevigheid van de maatregel. Wie met zijn tweeën samen meer dan 75.000 euro per jaar verdient, gaat 50 euro extra per maand betalen, zei Samsom vandaag voor het debat. Alleenverdieners gaan meer betalen bij een inkomen boven de 51.000 euro, volgens Samsom. Inkomens vanaf 100.000 euro per jaar gaan er per jaar 0,5 procent aan koopkracht op achteruit. De berekeningen van NOS en RTL, dat gisteren meldde dat inkomens van 50.000 euro 1000 euro per jaar meer gaan betalen, kloppen niet, volgens Samsom.

CPB
De rekenmeesters van het CPB (Centraal Plan Bureau) zouden wellicht helderheid kunnen verschaffen, maar het bureau maakt 'geen deelanalyses op het niveau van individuele maatregelen of delen van het pakket', zegt het bureau vandaag in een persverklaring. Er worden, met andere woorden, geen berekeningen gemaakt voor specifieke inkomensgroepen. Een woordvoerder verwees eerder naar de doorrekening van het regeerakkoord. Daarin staat wel dat hogere inkomens er in koopkracht achteruit zullen gaan, dat de zorgpremie daarvan de grootste boosdoener is, maar precieze bedragen of verhoudingen worden niet vermeld.

Intussen claimde NRC Handelsblad de over correcte cijfers te beschikken. Conclusie van die krant: Alleenverdieners met een jaarinkomen van tweemaal modaal (66.000 euro) gaan er vooral door een hogere zorgpremie al snel 5 procent of meer op achteruit in deze kabinetsperiode. Het CPB wil die berekening niet bevestigen.

Goed idee
Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, het Nibud, is bereid de plannen voor de zorgpremie door te rekenen, meldt de NOS. CDA-leider Buma opperde dat vandaag in het debat. PvdA-leider Samsom noemde dat een goed idee.

Het is vooralsnog dus wachten op die berekening, of misschien kunnen de ambtenaren van het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport duidelijkheid verschaffen, later vandaag.

Met name in de VVD ligt de maatregel gevoelig. Partijcoryfee en oud-voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland Hans Wiegel noemde het voorstel 'een gigantische nivelleringsoperatie', en noemde de gevolgen vanmorgen op Radio 1 'buiten elke proportie'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden