Verwarring over debat regeringsverklaring

Verwarring in de Tweede Kamer over de vraag of het debat met premier Mark Rutte over de regeringsverklaring donderdag wel kan doorgaan. De oppositie wil dat graag, maar wil daarnaast ook het Nibud nog eens vragen om de koopkrachtgevolgen van kabinetsplannen uit te rekenen.

PVV-leider Geert Wilders, GroenLinks-leider Bram van Ojik en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra in de Tweede Kamer. Beeld anp
PVV-leider Geert Wilders, GroenLinks-leider Bram van Ojik en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra in de Tweede Kamer.Beeld anp

De coalitie (VVD en PvdA) vindt dat de oppositie moet kiezen: of donderdag een debat en dan niet het Nibud inschakelen, of wel het Nibud vragen, maar dan tot volgende week wachten met een debat.

Als het aan CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma ligt gaat het debat gewoon door. Dit zei Buma na het overleg met de fractieleiders van SP, PVV en D66. Ze hadden eerder gedreigd het debat te boycotten als ze niet meer informatie van de regering over de financiële gevolgen van het regeerakkoord zouden krijgen. Die gegevens kregen ze woensdag van het kabinet.

Volgens Buma zijn de cijfers van de regering over de koopkracht veel ernstiger dan vooraf leek. Een groot deel van de Nederlanders gaat er volgens hem 5 tot 10 procent aan koopkracht op achteruit. 'Dit gaat om grote groepen en niet om uitschieters zoals de premier verklaarde.' Het wijkt af van de garantie dat het koopkrachtverlies niet erger zou zijn dan 4 procent, aldus Buma.

Doorrekening
De grootste oppositiepartijen houden ook vast aan een doorrekening door het Nibud. Het kabinet ziet daar niets in. De aanvullende berekeningen van het Nibud voegen niets toe aan de huidige cijfers omdat ook het Nibud moet wachten op de uitwerking van de plannen, aldus het kabinet.

PVV-leider Geert Wilders zei na afloop van het overleg dat het voorstel om de zorgpremie inkomensafhankelijk te maken wat hem betreft van tafel moet. Mensen gaan er honderden en zelfs meer dan duizend euro op achteruit.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden