'Verwarde mensen minder vaak opgesloten'

Verwarde mensen die een bedreiging vormen voor zichzelf of anderen gaan minder vaak naar de politiecel. In plaats daarvan worden ze na een incident vaker rechtstreeks naar een instelling voor geestelijke gezondheidszorg gebracht. In 30 procent van de gevallen is daar sprake van.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat zegt Henk van Dijk, voorzitter van het landelijk platform ggz bij de politie, vandaag in de Volkskrant. Tot voor kort werden verwarde personen die zichzelf iets aan dreigen te doen of op straat overlast veroorzaken net zo behandeld als 'gewone' verdachten: ze werden opgepakt en in de cel gezet. Maar volgens psychiatrisch verpleegkundige Carina Stigter van ggz-instelling Altrecht in Utrecht kan die behandeling traumatisch zijn.

Altrecht werkt sinds vorig jaar samen met de politie aan een andere werkwijze, waarbij verwarde personen direct zorg krijgen, zonder eerst de cel in te moeten. Die aanpak werkt goed, constateert de politie.

Het is een werkwijze die ook al in Amsterdam gangbaar is. De Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam is in de stad al twaalf jaar de plek waar ernstig verwarden naartoe worden gebracht als alle andere plekken - zoals de politiecellen - ongeschikt of gesloten zijn. Sinds december brengt de politie psychiatrische patiënten rechtstreeks naar de crisisdienst, zodat die niet meer in politiecellen belanden.

Het aantal meldingen bij de politie van overlast door verwarde personen is in 2014 wederom fors toegenomen. Landelijk is er sprake van een stijging van ruim 14 procent ten opzichte van een jaar eerder, zo bleek in april uit cijfers van de datajournalistieke nieuwsdienst LocalFocus. Amsterdam heeft ruim twee keer zoveel als gemiddeld overlast van verwarde personen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden