Verwachtingen hooggespannen voor presentatie nieuwe iPhone

Alle ogen in de technologiewereld zijn vandaag gericht op San Francisco, waar Apple straks naar alle waarschijnlijkheid de nieuwste iPhone gaat onthullen. De verwachtingen zijn hooggespannen. Het apparaat wordt zelfs een flinke bijdrage in de economische groei van de VS toegedicht.

Thomas van der Kolk
Het Apple-logo op het Yerba Buena Center for Arts in San Francisco, waar de Apple-presentatie wordt gehouden. Beeld afp
Het Apple-logo op het Yerba Buena Center for Arts in San Francisco, waar de Apple-presentatie wordt gehouden.Beeld afp

Van het nieuwe toestel van smartphonefabrikant Apple - of het de iPhone 5 gaat heten is nog niet bekend - wordt veel verwacht. Niet alleen als het gaat om hoe het apparaat eruit ziet en wat-ie kan (lees hier wat de verwachtingen zijn), maar ook als het gaat om wat de smartphone voor de Amerikaanse economie kan betekenen.

Groei
Want hoewel er nog helemaal niets officiëel bekend is over het toestel, heeft de Amerikaanse zakenbank JP Morgan berekend dat de nieuwe iPhone maarliefst 0,33% procentpunt bijdraagt aan de economische groei van de VS in het vierde kwartaal. De bank gaat daarbij uit van een verwachte verkoop van 8 miljoen iPhones in die periode, en van een verkoopprijs van 600 dollar. Daarvan gaat 200 euro naar het buitenland. Vierhonder dollar maal 8 miljoen is 3,2 miljard. En dat is 0,33% procentpunt van het Bruto Nationaal Product van de VS.

Of het rekenwerk van de bank zoden aan de dijk zet, moet straks blijken. Intussen gaan de speculaties nog even door. Wie op de site van Apple zoekt op 'iPhone 5' vindt een bericht met de titel 'Apple introduceert de iPhone 5', gedateerd op 12 september 2012. De link blijkt niet te werken, maar voedt wel de speculaties over wat Apple vanavond gaat presenteren. Officiëel zijn daar namelijk nog geen mededelingen over gedaan. Maar het moet wel heel raar lopen wil het niet de nieuwse iPhone zijn.

De presentatie van Apple CEO Tim Cook begint om 19:00 uur Nederlandse tijd en is onder andere op Volkskrant.nl live te volgen via een liveblog. Op de site van Apple is alle informatie binnen enkele uren na afloop terug te zien en te lezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden