Vervuilende brommers vanaf 2018 niet meer te koop

De meest vervuilende tweetakt brommers en scooters worden vanaf 2018 uit de verkoop gehaald. Er mogen dan alleen nog maar brommers en scooters worden verkocht die aan de nieuwe Europese norm voldoen.

ANP/Het Parool
Scooters op het Koningsplein. Beeld Floris Lok
Scooters op het Koningsplein.Beeld Floris Lok

Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) donderdag aan de Tweede Kamer laten weten.

Eerder stoppen met de verkoop van deze vervuilende voertuigen heeft ook weinig zin. Dat levert slechts 'minimale verbetering' van de luchtkwaliteit op, meent Dijksman. Ook ziet ze niets in een inruilregeling waarbij vieze brommers en scooters financieel voordelig ingeruild kunnen worden voor een schone. Dit draagt volgens haar te weinig bij aan een schonere luchtkwaliteit en zou haar ministerie te veel geld kosten.

Volgens brancheorganisatie BOVAG staan er momenteel nog tussen de 10.000 en 15.000 'vieze' brommers en scooters bij de dealers. "We zagen dit aankomen en hebben onze leden gewaarschuwd'', aldus een zegsman.

Milieuzone
BOVAG hoopt dat ze tegen het einde van het jaar allemaal verkocht zijn. "Maar het is de vraag of dat lukt. Het verbod geldt voor heel Europa, dus je kunt ze ook niet exporteren.'' voegde de woordvoerder toe.

Milieudefensie is blij met het besluit van Dijksma. "Dit is een goede stap. We zien dit als een inhaalslag; de scooter is vele malen vervuilender dan een personenauto of vrachtwagen. Al jaren is geen beleid gevoerd, waardoor de oude, vieze scooters gewoon in de handel bleven," aldus campagneleider Anne Knol.

Vanaf 2018 moeten alle nieuwe brommers en scooters voldoen aan de nieuwe Euro 4 emissie-eisen. In Amsterdam wordt bovendien per 1 januari 2018 een milieuzone ingesteld. Scooters, brommer en snorfietsen met een bouwjaar van voor 1 januari 2011 mogen dan niet meer de bebouwde kom in.

Lees ook: De stad lijkt 'scootercity' te zijn

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden