Vervroegde verkiezingen in Servië

Er komen vervroegde parlementsverkiezingen in Servië, minder dan 2 jaar na de vorige gang naar de stembus. Dit heeft de leider van de grootste partij van het Balkanland, Aleksandar Vucic van de centrumrechtse SNS, zaterdag aangekondigd.

Een vakbondsprotest in Belgrado tegen beleid van de regering. Vandaag kondigde de regering aan vervroegd verkiezingen uit te schrijven. Beeld ap
Een vakbondsprotest in Belgrado tegen beleid van de regering. Vandaag kondigde de regering aan vervroegd verkiezingen uit te schrijven.Beeld ap

De SNS regeert nu nog in een coalitie met de socialisten. Volgens opiniepeilingen staat de nationalistische SNS op winst. Zij zou in het nieuwe parlement vrijwel alleen kunnen regeren.

Eerder zaterdag maakte minister van Economische Zaken Saša Radulovi¿ zijn aftreden bekend. De partijloze bewindsman verwijt het kabinet dat het niet bereid is tot hervormingen. De politici zouden er vooral op uit zijn hun privileges te houden, ten koste van de burgers. 'Wij hebben een systeem met een gigantisch aantal profiteurs, waaraan wij als samenleving ten onder gaan', aldus de bewindsman eerder deze week. Hij zette zich vergeefs in voor de privatisering van overheidsbedrijven en liberalisering van de arbeidsmarkt. Hij vindt dat 100.000 ambtenaren die niets zouden doen, moeten worden ontslagen.

Servië onderhandelt sinds dinsdag officieel met de EU over toetreding. Nederland hield de Europese toenadering tot Servië lange tijd tegen. Den Haag eiste dat Belgrado eerst voortvluchtige verdachten van het Joegoslavië-Tribunaal zou oppakken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden