Vervolgde pers zoekt uitweg

TEHERAN/PARIJS - Westerse en Arabische media zoeken met spoed betrouwbare verslaggevers in Iran, waar sinds de presidentsverkiezingen van 12 juni zeker twintig journalisten en bloggers zijn opgepakt. Na de uitwijzing van tal van westerse journalisten zijn grote persbureaus als Reuters en AP steeds afhankelijker geworden van Iraanse verslaggevers, fotografen en cameramensen om verslag te doen van de machtsstrijd. Maar ook zij staan onder steeds zwaardere druk.

Bovendien lopen ook deze Iraniërs, onder wie veel professionals met ervaring bij westerse media, gevaar te worden opgepakt. Dat overkwam dit weekeinde het hoofd van de Iraanse Vereniging van Journalisten. Collega's en familieleden weten niet waar hij is.

Persbureaus en grote internationale omroepen als CNN zijn inmiddels aangewezen op websites als Twitter en YouTube voor informatie uit de eerste hand. De hoofdkantoren in westerse steden worden bedolven onder de opnamen van citizen journalists. CNN heeft er sinds het begin van de revolte meer dan tweeduizend ontvangen.

De makers geven hoog op van het waarheidsgehalte, maar redacteuren hebben grote moeite de betrouwbaarheid vast te stellen. Zo is de Iraans-Amerikaanse gemeenschap in Los Angeles, één van de grootste ter wereld, al dagen in de ban van een video op YouTube. Daarop is te zien dat een meisje, Neda, dodelijk is geraakt tijdens de rellen van eind vorige week. Volgens de makers vond het drama plaats in het centrum van Teheran, maar AP is er niet in geslaagd betrouwbare getuigen te vinden.

Redacteuren van deze 'traditionele media' zijn ingeschakeld om de bijdragen op YouTube en Twitter te toetsen op betrouwbaarheid. Zo is de Iraanse opstand ook uitgemond in een mediakrachtproef: kan een regime in het internettijdperk de nieuwsstroom controleren?
"Twitter en YouTube zijn geweldig voor activisten, maar vreselijk voor journalisten," aldus een docent journalistiek aan de universiteit van Columbia in New York.

In Iran zitten volgens Reporters Zonder Grenzen nu 33 journalisten en bloggers achter de tralies. Onder de uitgewezen journalisten zijn sinds gisteren BBC-correspondent Jon Leyne en collega's van de nieuwszender Al-Arabiya. Leynes berichtgeving gaf blijk van steun aan de betogers, aldus Teheran. De correspondent in Iran van het Amerikaanse blad Newsweek werd gisteren opgepakt. Eerder werd een team van Nova al het land uitgezet. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden