Plus

Vervolg op Alice in Wonderland is gruwel voor het oog

In het vervolg op Alice in Wonderland wordt Alice wordt met een tijdmachine naar het verleden van Wonderland gestuurd. Maar ondanks de goede acteurs valt er weinig plezier te beleven aan de film.

Iracebeth, the Red Queen (Helena Bonham Carter) Beeld -
Iracebeth, the Red Queen (Helena Bonham Carter)Beeld -

Met een opbrengst van een miljard dollar is Tim Burtons Alice in Wonderland (2010) de succesvolste film uit de carrière van de regisseur. De film kreeg Oscars voor de vormgeving en de kostumering, maar over de inhoudelijke en artistieke merites blijven de meningen verdeeld.

Tegen een vergelijking met de klassieke tekst van Lewis Carroll is Burtons film nauwelijks bestand, en dat geldt nog meer voor het vervolg, geregisseerd door de Brit James Bobin.

Disneyschrijfster Linda Woolverton (The Lion King) gebruikte in haar
scenario voor Burtons film al meerdere figuren en gebeurtenissen uit Carrolls vervolgroman Through the Looking Glass. Dit keer levert ze een gammel raamwerk voor een reeks toegiften, waarbij de terugkeer van vrijwel alle personages en vertolkers de leidraad was.

Woolverton stuurt de heldin met een tijdmachine naar het verleden van Wonderland, zodat ze getuige kan zijn van de vormende jeugdtrauma's van de Hoedenmaker en de Rode en Witte Koninginnen.

Flashbacks
Met die opzet volgt de film de scenariowetten van Hollywood, waar iedere mafketel een inzichtelijke motivatie voor afwijkend gedrag moet krijgen.

In de knotsgekke wereld van Alice zijn die verklaringen echter niet zinvol of amusant, maar onverstandig en banaal. Op verzoek van Bobin pakt diens oude kornuit Sacha Baron Cohen uit Da Ali G show excentriek uit als het nieuwe personage Tijd, met wat aardige kwinkslagen en een mal Duits accent.

Het leger aan vormgevers, animatoren en decorbouwers levert zonder Burtons sturende hand minder geslaagd werk dan in de eerste film, waarbij de Oceanen van Tijd die Alice van de ene flashback naar de andere brengen een gruwel voor het oog zijn.

Dat er aan deze ernstige misvatting incidenteel nog wat plezier ontleend kan worden is geheel aan de acteurs te danken. Zij deden hun best, maar konden de film niet redden.

Alice: Through the Looking Glass

Regie James Bobin
Met Mia Wasikowska, Johnny Depp, Sacha Baron Cohen
Te zien in Arena, City, Filmhallen, De Munt,The Movies, Rialto,Tuschinski, Cinema Amstelveen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden