Vervoersverbod vee in Nederland

DEN HAAG - De uitbraak van mond- en klauwzeer in Engeland noopte minister Gerda Verburg van Landbouw zaterdag tot een drastische maatregel.Alle transporten van levende runderen, varkens, schapen en geiten zijn tot nader order verboden.

''We hebben allemaal het drama van de MKZ-crisis in 2001 nog op het netvlies staan. Zo'n crisis willen we nu voorkomen'', zei Verburg na afloop van overleg op het ministerie van Landbouw met vertegenwoordigers uit de sector.

Verburg verwees naar het op grote schaal ruimen van vee op de Veluwe tijdens de laatste uitbraak van MKZ in Nederland. ''Dat leverde niet alleen veel economische schade op, maar ook veel dieren leed en psychisch leed bij de boeren en bij het publiek'', aldus de bewindsvrouw. ''Die beelden gingen door merg en been.''

LTO Nederland is tevreden over het optreden van de minister. ''Iedereen staat achter deze harde en duidelijke maatregel'', zei Annechien ten Have van de belangenorganisatie van boeren en zelf varkenshouder. Het vervoersverbod brengt kosten met zich mee voor de boeren en de transportondernemingen, maar dat is volgens LTO geen probleem. ''Bij een uitbraak van MKZ kost het giga-veel meer'', aldus Ten Have.

Allerlei controlediensten van de overheid en dierenartsen maken sinds zaterdag overuren om alle Nederlandse bedrijven te bezoeken die de afgelopen twee maanden betrokken zijn geweest bij transporten van vee. Alle dieren op deze bedrijven worden onderzocht op symptomen van het MKZ-virus.

Maandag volgt opnieuw overleg tussen de minister en de branche. Verburg sluit niet uit dat het vervoersverbod begin volgende week alweer kan worden versoepeld. Voorwaarde is uiteraard dat het virus niet opduikt.

Het vervoersverbod geldt ook voor jaarmarkten en braderieën waar dieren aanwezig zijn. Alleen vervoer van dieren die van een veehouderij rechtstreeks naar de slacht gaan, is toegestaan. Alle uit Groot-Brittannië afkomstige veetransportwagens worden extra gereinigd en ontsmet als ze in Nederland zijn.

Reizigers die de komende tijd naar Groot-Brittannië trekken, krijgen het advies om daar geen boerderijen te bezoeken.

Het ministerie van Landbouw stelt vanaf zaterdag iedere houder van eenhoevige dieren verplicht een register bij te houden van alle bezoekers aan het bedrijf. Die gevens dienen tenminste drie maanden te worden bewaard.

De eerste Europese uitbraak van MKZ in jaren werd vrijdag ontdekt op een bedrijf in de omgeving van Guildford in Engeland. Onderzoek naar de aard van het virus loopt nog.

De Europese Unie gaat vanaf maandag alle export van levend vee uit Engeland, Wales en Schotland verbieden. De export van vlees, vleesproducten en zuivel wordt verboden voor zover deze producten direct uit het getroffen gebied komen. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden