Vervoersverbod gedeeltelijk opgeheven

DEN HAAG - Nog niet alle controles zijn afgerond, maar omdat de gevreesde dierziekte mond-en-klauwzeer donderdag nog niet is aangetroffen, denkt minister Gerda Verburg (Landbouw) het vervoersverbod vrijdag om 12.00 uur gedeeltelijk te kunnen opheffen.Op weg naar het slachthuis mogen varkens en runderen dan weer naar een erkend verzamelcentrum worden gebracht, geiten en schapen moeten nog steeds rechtstreeks naar het slachthuis. Dat maakte het ministerie van Landbouw donderdag bekend.

Dierenartsen begonnen zaterdag met de inspectie van de veestapel op ongeveer 150 bedrijven die de afgelopen twee maanden betrokken waren bij veetransporten tussen Groot-Brittannië en Nederland. Donderdag waren nog niet alle controles afgerond.

Aanleiding voor deze inspecties was dat vrijdag in Engeland voor het eerst in jaren de zeer besmettelijke dierziekte MKZ opdook. Minister Verburg stelde daarop een verzamel- en vervoersverbod in voor schapen, geiten, runderen en varkens. Afgaand op de sinalen uit Engeland en de resultaten van de tot nu toe uitgevoerde controles in Nederland, kunnen die regels nu worden versoepeld voor varkens en koeien. Omdat MKZ moeilijker is vast te stellen bij schapen en geiten, blijven voor het vervoer van deze dieren nog wel strenge regels gelden.

Het ministerie verwacht dat vrijdag alle bedrijven zijn gecontroleerd. Ook als die resultaten niet wijzen op mond-en-klauwzeer, zal pas op zijn vroegst eind augustus duidelijk worden of Nederland MKZ-vrij is. De laatste transporten met levende varkens, schapen, geiten en koeien uit Engeland vonden begin augustus plaats. Omdat het twee weken kan duren voordat het virus zichtbaar wordt, is het pas half augustus zinvol om deze dieren te controleren. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden