Vertrouwen in missie Afghanistan neemt flink af

DEN HAAG - Het vertrouwen dat Nederlanders stellen in de missie in Afghanistan, is de afgelopen maand flink afgenomen.Dat blijkt zaterdag uit de maandelijkse peiling die Defensie laat houden naar de publieke opinie over de missie.

Zo vertrouwt 35 procent van de ondervraagde Nederlanders erop dat de Nederlandse militairen zijn opgewassen tegen de Talibanstrijders. In januari was dat nog 53 procent. Ook het percentage dat denkt dat de missie zal bijdragen aan de wederopbouw in het land is gedaald van 47 naar 32. Deze onderdelen zijn nog niet zo laag geweest sinds Defensie met de peiling begon vanaf het begin van de ISAF-missie in Uruzgan in augustus 2006.

Het aantal voorstanders van de missie is iets gezakt: van 40 naar 36 procent. Slechts 5 procent verwacht dat het werk van de militairen in Afghanistan zal leiden tot een verminderde terroristische dreiging van moslim-extremisme in Nederland. Nederland en de NAVO zien dit als een van de hoofdredenen voor de het werk van de ISAF-macht. Als Afghanistan terugkeert naar een Taliban-regime, zouden moslim-extremisten daar weer een vrijhaven krijgen om zich te ontwikkelen tot terroristische eenheden, zo is de gedachte.

Nog maar 29 procent van de bevolking vindt in februari dat de risico's die de militairen lopen in Uruzgan, verantwoord zijn. Dat was vorige maand nog 40 procent en het is nog niet zo laag geweest. Tegelijk geeft 54 procent van de Nederlanders aan trots te zijn op de uitgezonden militairen. Dat is 10 procent minder dan in januari maar weer net iets meer dan in december 2007, want toen was het 51 procent, zo valt op te maken uit de monitor. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden