PlusInterview

Vertrekkend voorzitter HVO-Querido: ‘Tijd voor iemand met een frisse blik’

Clemens Blaas, vertrekkend voorzitter van de raad van bestuur van zorg­organisatie HVO-Querido, is vandaag onderscheiden met de Frans Banninck Cocqpenning. Blaas krijgt die voor zijn inzet voor kwetsbare inwoners van de stad.

Clemens Baas.Beeld Jakob Van Vliet

De 61-jarige Blaas heeft zich vele jaren ingezet voor daklozen, verslaafden en mensen met psychiatrische problemen. Op 1 juni stopt hij ermee.

Blaas begon als verpleegkundige en werd later ambulancebroeder. Zeventien jaar geleden stapte hij over naar de Regenbooggroep. Hij toog toen ­samen met de GGD naar het Wallengebied om met eigen ogen te zien wat dakloosheid eigenlijk inhield. “Ik ben geïnteresseerd in de achtergrond van verslaafden en daklozen. Het is voor deze groep belangrijk om gezien te worden en aandacht te krijgen,” zegt Blaas, die in 2007 bij HVO-Querido aan de slag ging.

Volgens Blaas is Housing First een van de belangrijkste projecten van zijn instelling. Bij dit project krijgen daklozen eerst een huurwoning en daarna intensieve begeleiding om aan hun problemen te werken. “De gemeente wilde er eerst niet aan. Ze vond dat de overlast werd verplaatst naar achter de voordeur,” zegt Blaas.

Zelfrespect

Het eerste Amsterdamse Housing Firstproject in 2007, alleen voor mannen, was een succes. Van de 38 daklozen belandden er na een jaar slechts twee weer op straat. Tegenwoordig kunnen ook dakloze vrouwen en ­gezinnen via Housing First een huis krijgen. “De cliënten zijn trots op hun woning en nemen weer verantwoordelijkheid over hun leven. Ze knapten zienderogen op. Als je lang genoeg dakloos bent, doet dat iets met je zelfrespect. De gemiddelde Amsterdammer wil niet langer dan drie minuten met een dakloze vertoeven,” zegt Blaas.

Blaas besloot in 2016 ondersteuning te geven aan het door sekswerkers zelf gerunde bordeel My Red Light op de Wallen. Toenmalig burgemeester Eberhard van der Laan had hem persoonlijk benaderd. “Ik vroeg me wel af wat het betekende voor mijn morele kompas. Faciliteer ik nu een bordeel? Maar ook hier vind ik het belangrijk dat mensen de regie over hun eigen leven kunnen nemen.”

Van der Laan had graag gezien dat HVO-Querido de drie panden voor het bordeel kocht, maar dat weigerde Blaas. Wel nam zijn instelling de begeleiding van de sekswerkers op zich. Blaas werd lid van de Raad van Toezicht van My Red Light, maar vertrok na twee jaar weer. “Er waren vanaf het begin financiële tegenslagen. In de aangekochte panden zaten zeventien kamers. Drie daarvan waren zo klein dat ze moesten worden samengevoegd. Hierdoor kreeg My Red Light met minder inkomsten te maken.”

Het project gaf Blaas veel stress. Vlak voor de opening werd het bedrijfsplan van My Red Light afgekeurd, omdat de kamers overdag werden verhuurd aan dames die hun klanten via sociale media en internet werven, zogenoemde thuiswerkers. En dat mocht niet van de gemeente.

Uitgedunde opvangplekken

De laatste maanden heeft Blaas zich vooral gebogen over het gevaar van het coronavirus voor daklozen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu had scenario’s gemaakt over de verspreiding van het virus. “Wij vertaalden die naar onze organisatie. Van de 4500 cliënten en 1400 medewerkers zouden 400 tot 500 daklozen en 40 tot 50 medewerkers ernstig ziek worden. We moesten de reguliere opvangplekken uitdunnen en sporthallen confisqueren voor extra opvang. Uiteindelijk zijn slechts zo’n twintig daklozen besmet geraakt. Het voordeel van daklozen is dat ze erg geïsoleerd leven.”

Sinds het begin van de lockdown verloopt de hulp aan cliënten vooral online. Er is geen vast huisbezoek meer. “We zullen in de toekomst waarschijnlijk meer online gaan doen. De daklozen zelf vinden dat dat goed werkt. Hierdoor kunnen we ook meer mensen helpen, omdat er geen reistijd meer is. Hoe het verder loopt, is niet aan mij. Ik maak plaats voor ­iemand met nieuwe energie en een frisse blik op de toekomst. Dat verdienen HVO-Querido en haar cliënten.”

Belangrijke bijdrage

Clemens Blaas heeft vanochtend bij zijn afscheid van HVO-Querido uit handen van locoburgemeester Simone Kukenheim de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen. Volgens het college van b. en w. is HVO-Querido onder Blaas’ bezielende leiding uit­gegroeid tot een onmisbare en gezaghebbende organisatie. ‘Jaarlijks vertrouwen 4500 mensen op ondersteuning, onderdak en begeleiding bij procedures dankzij HVO-Querido. (…) HVO-Querido levert zo een belangrijke bijdrage aan een veilige, sociale en leefbare stad,’ aldus een pers­bericht van de gemeente.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden