Plus

Vertrekkend straatpastor Luc Tanja: 'Barmhartigheid is geen loze kreet'

Straatpastor Luc Tanja verruilt de daklozen van Amsterdam voor die van Almere en vraagt bij zijn afscheid om iets meer ambitie van de politiek.

Luc Tanja: 'Barmhartigheid is geen loze kreet uit het stadswapen' Beeld Charlotte Odijk
Luc Tanja: 'Barmhartigheid is geen loze kreet uit het stadswapen'Beeld Charlotte Odijk

Nee, zo'n prachtige werkkamer vindt hij nooit meer. Zoals van een straatpastor mag worden verwacht, bracht Luc Tanja veel tijd door in de buitenlucht, maar zijn uitvalsbasis was het monumentale pand van de protestantse diaconie aan de Nieuwe Herengracht, grenzend aan de Hermitage.

Een gebouw voor miljonairs, in gebruik als opvang voor de mensen in de marge.

Heel Amsterdams, vindt Tanja. "Barmhartigheid is geen loze kreet uit het stadswapen, maar wordt ook echt beleden. Wij kunnen ons werk op alle plekken doen, maar dit gebouw straalt uit dat deze stad alle inwoners serieus neemt, ook de mensen die in de verdrukking zijn geraakt. Als de burgemeester komt praten met daklozen, vinden die gesprekken plaats in de regentenkamer. Hún regentenkamer."

Goed om te gaan
Die cultuur laat Tanja achter, als hij vrijdag begint bij het Leger des Heils in Almere. Daar wordt hij manager van de noodopvang die 25 plekken telt. Een heel andere schaal, en een heel andere politieke context. "In gemeentelijke stukken wordt het doel van de opvang omschreven als het voorkomen van overlast. Dat speelt hier ook wel, maar de hulp aan mensen staat toch voorop."

Tanja heeft er zin in, zegt hij, en het is ook goed om te gaan. "Ik heb dit zes jaar gedaan. Ik heb het erg naar mijn zin en had ook best nog een paar jaar kunnen doorgaan, maar dit is een functie die in grote mate door de persoon wordt ingevuld. Ik denk dat het heel goed is dat er weer een nieuwe straatpastor komt die er zijn eigen draai aan kan geven. Dat is ook goed voor de mensen die een hekel aan mij hebben."

Dat laatste hangt samen met de rol van straatpastor, verduidelijkt hij. "Ik zie het als mijn werk om een luisterend oor te zijn, en mensen die daar om vragen te helpen, maar als iemand voor de zoveelste keer een lange tirade afsteekt over vermeend onrecht, zeg ik ook dat hij zich aanstelt. Ik hoor ook wel dat dat wordt gewaardeerd, dat ik doorvraag tot het echte probleem aan de orde kan komen."

Onveranderlijk ligt zijn loyaliteit bij de dak- en thuislozen. Hij merkt dat de groep profiteert van het aantrekken van de economie, maar ook de keerzijde ervaart.

"De toenemende drukte in de binnenstad maakt het lastig om een beetje rust te vinden. Niet voor niets hebben daklozen liever de winter. Een beetje regen of vorst nemen ze graag voor lief, in ruil voor wat meer rust."

Op de bank slapen
Een onderdeel van het werk is het oppikken van signalen om die door te spelen naar bijvoorbeeld de gemeente.

Tanja onderstreept dat de stad veel geld steekt in de opvang. "De politiek is zeer betrokken, maar wat ik soms mis is iets meer ambitie, de wil om voor een oplossing te zorgen, ook al weten we allemaal diep van binnen dat die oplossing er nooit zal komen. Maar de ambitie geeft zó veel energie."

De pastor verwijst naar een uitspraak van een bestuurder in Rotterdam, die onlangs opmerkte dat de opvang geen woning is. "Dat werd nogal hardvochtig gevonden, maar ik dacht: die man heeft helemaal gelijk. Als iemand nu na een jaar de opvang verlaat, spreken we van een succes. Maar dat is het natuurlijk niet. De opvang is een noodmaatregel. Daar zouden mensen een paar weken moeten doorbrengen."

Dat kan als er meer woningen beschikbaar komen, en geld voor de begeleiding. Tanja: "Amsterdam stelt al veel woningen beschikbaar voor speciale doelgroepen, dat weet ik. Alleen is dat probleem niet opgelost met een dak boven het hoofd. Ik ken mensen die liever op de bank slapen om maar niet te wennen aan het comfort van een bed. Het duurt jaren voordat dat uit het systeem is gesleten."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden