Update

Vertrekhallen Schiphol weer vrij na valse bommelding

Een deel van Schiphol is vandaag ontruimd nadat een man had geroepen dat hij een bom bij zich had. De marechaussee heeft in de bagage van de verdachte geen explosief gevonden. Van paniek op de luchthaven is geen sprake. De vertrekhallen 1 en 2 zijn weer vrijgegeven.

ANP/Redactie
Enorme wachtrijen. © Heleen van Lier Beeld
Enorme wachtrijen. © Heleen van Lier

Het verhoor van de man verloopt moeizaam. Aangezien hij geen paspoort of identiteitskaart bij zich heeft en de communicatie moeizaam verloopt, is zijn identiteit nog niet bekend. Hij had wel kladbriefjes met teksten en pasjes bij zich. Volgens RTV-NH zou de man een veertigjarige Rus zijn.

De man riep rond 11.00 uur tegen voorbijgangers dat hij een explosief bij zich had. Vervolgens verschanste hij zich in de toiletten bij het Panoramaterras, voor de paspoortcontrole.

Onderhandelaars probeerden de verdachte zover te krijgen zich over te geven. Een arrestatieteam stond ondertussen klaar om in actie te komen. Iets na 13.00 uur werd de man opgepakt. Hij wil niet zeggen wie hij is en daardoor heeft de marechaussee zijn identiteit nog niet vastgesteld.

Vertraging of annulering
Hoewel een woordvoerder van Schiphol niet precies weet te vertellen wat de gevolgen voor het vliegverkeer zijn, is op de website van de luchthaven te zien dat enkele tientallen vluchten vertraagd of geannuleerd zijn. De vertrekhallen 1 en 2 op Schiphol zijn even voor 16.30 uur vrijgegeven. Dat heeft de marechaussee bekendgemaakt.
Passagiers stromen in groten getale toe om zo snel mogelijk in te checken voor hun vlucht.

Honderden gestrande passagiers staan urenlang te wachten op vertrek. De meesten laten het gelaten over zich heen komen, maar sommigen klagen over het gebrek aan informatie. Ook op de borden met vertrektijden stond geen informatie. De reizigers werden wel voorzien van gratis koffie en water.

De KLM heeft passagiers die binnen Europa reizen en op Schiphol moeten overstappen zelfs medegedeeld dat ze hun reis niet eerder dan middernacht kunnen voortzetten. Dat zou komen doordat ook het gebied waar zij langs moeten, is afgezet. De marechaussee kan echter nog niet zeggen of de boel zolang afgesloten blijft.

De verdachte wordt meegenomen door het arrestatieteam. © ANP Beeld
De verdachte wordt meegenomen door het arrestatieteam. © ANP
© Heleen van Lier Beeld
© Heleen van Lier
Verschillende vluchten zijn vertraagd. © Heleen van Lier Beeld
Verschillende vluchten zijn vertraagd. © Heleen van Lier
Een arrestatieteam van de marechaussee betreedt de vertrekhal op Schiphol. Beeld ANP
Een arrestatieteam van de marechaussee betreedt de vertrekhal op Schiphol.Beeld ANP
Een arrestatieteam heeft de verdachte van de bommelding op Schiphol aangehouden. © ANP Beeld
Een arrestatieteam heeft de verdachte van de bommelding op Schiphol aangehouden. © ANP
© Heleen van Lier Beeld
© Heleen van Lier
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden