Plus

Vertrek Herrema is 'bestuurlijke afrekening'

Een verkeerd begrepen broekzak­gesprek van 13 seconden maakte een einde aan het wethouderschap van Tjeerd Herrema. Maar wat was er politiek aan de hand in Almere?

Patrick Meershoek
Tjeerd Herrema Beeld Maarten Steenvoort
Tjeerd HerremaBeeld Maarten Steenvoort

Het blijft een verbijsterend verhaal: een broekzakgesprek vanaf de wc betekende het einde van het wethouderschap van Tjeerd Herrema in Almere.

De geluiden die hij produceerde als gevolg van een darmoperatie werden door de journalist aan de andere kant van de lijn verkeerd verstaan als de soundtrack van een seksuele activiteit. Twee weken later maakte Herrema, amper begonnen aan zijn tweede termijn als wethouder, zijn vertrek bekend.

Over de afwikkeling van de kwestie verscheen eerder deze week een rapport van de Ombudsman. Maar wat was er nou politiek aan de hand in Almere? De vijf coalitiepartijen lieten Herrema vrijwel meteen als een baksteen vallen, inclusief zijn eigen PvdA.

Bestuurlijk milieu
Volgens ingewijden die niet met hun naam in de krant willen, was er de afgelopen weken in Almere in werkelijkheid sprake van een afrekening in het bestuurlijk milieu.

Een deel van de verklaring ligt volgens hen in de onderhandelingen over een nieuwe coalitie. De PvdA-onderhandelaars waren aanvankelijk ­akkoord gegaan met het leveren van één wethouder: Jerzy Soetekouw.

Na een ledenvergadering werden zij teruggestuurd om een tweede wethouderspost te claimen voor de portefeuille die Herrema de afgelopen termijn had: Wonen en de voorbereidingen voor de Floriade van 2022.

Hoekige Fries
De coalitiepartners gingen knarsetandend akkoord. De VVD had op dat moment al bij de Flevolandse gedeputeerde Jaap Lodders gepolst of deze wethouder in Almere wilde worden. D66 had zich verheugd op de portefeuille Wonen.

De komst van een zevende wethouder hield ook in dat wethouders van VVD en PvdA een aantal uren moesten inleveren, goed voor ruim 1200 euro bruto per maand. Herrema werd beschouwd als de veroorzaker van al dat chagrijn.

Daarbij komt: Herrema wordt in Almere gerespecteerd, maar maakt weinig warme gevoelens los. In zijn eerste termijn leerde het stadhuis hem kennen als een hoekige en soms botte Fries, die niet veel energie steekt in relatie­beheer.

De oud-wethouder van Amsterdam staat bekend als een politiek dier, die bij elke beslissing nagaat waar voor hem het politieke voordeel zit. Dat maakt dat hij weinig vrienden heeft in het bestuur.

Moeizame relatie
Een moeizame relatie heeft Herrema ook met de fractievoorzitter van de PvdA, Kerim Iskender. Dat werd pijnlijk duidelijk toen na de publicatie in Almere deze week over de vermeende seksuele intimidatie Iskender en andere fractievoorzitters van de coalitiepartijen de koppen bij elkaar staken.

Iskender was op pad gestuurd met de opdracht de boel te sussen, maar ontpopte zich als de belangrijkste criticus van Herrema.

Kerim Iskender Beeld Pvda Almere
Kerim IskenderBeeld Pvda Almere

De andere partijen trokken de conclusie dat de PvdA de wethouder had opgegeven.

Toen Herrema in een ingelaste vergadering collega-wethouders een voor een vroeg of zij nog vertrouwen in hem hadden, reageerde alleen partij­genoot Jerzy Soetekouw instemmend. Herrema telde zijn knopen en kondigde kort daarop in de raad verbitterd en emotioneel zijn vertrek aan.

Vol vertrouwen
Dat speelde zich allemaal af voor de Ombudsman met zijn rapport over de kwestie naar buiten kwam. Afgezien van Herrema leek niemand daar op te willen wachten. Een dag voor de publicatie ervan bracht de PvdA naar buiten dat de fractie graag verder wil met de coalitie.

Kerim Iskender: "Gedane zaken nemen geen keer. Wij willen een streep zetten onder deze periode en vol vertrouwen gaan werken aan de toekomst van Almere."

Dat het vertrek van de wethouder waarschijnlijk zonder veel moeite had kunnen worden voorkomen, is een punt waarop de oppositie de coalitiepartijen vanavond stevig zal bevragen in de raadsvergadering.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden