Vertrek Antoin Deul bij het Ninsee is niet vrijwillig

Aan het verrassende vertrek van directeur Antoin Deul bij het Ninsee ligt een conflict met het bestuur ten grondslag, zegt Deul. "Ik was zichtbaar. Dat was kennelijk bedreigend."

Patrick Meershoek
Deul: 'Het bestuur wilde geen aanhangsel van mij zijn. Ik stond te veel in de spotlights' Beeld Roy Del Vecchio
Deul: 'Het bestuur wilde geen aanhangsel van mij zijn. Ik stond te veel in de spotlights'Beeld Roy Del Vecchio

Met een kort persbericht kondigde het bestuur van het slavernijinstituut Ninsee dinsdag het vertrek aan van Antoin Deul. Gesprekken over een nieuw contract waren op niets uitgelopen.

Dat is de halve waarheid, zegt Deul twee dagen later. "Eind november kreeg ik te horen dat het bestuur mijn contract niet wilde verlengen. Vorige week kreeg ik een contract voor drie maanden aangeboden. Dat kon ik niet accepteren. Mijn waardigheid was in het geding."

Deul maakte twee jaar geleden een vliegende start als nieuwe voorzitter bij het Ninsee, het instituut dat onder meer verantwoordelijk is voor de herdenking in het Oosterpark van de afschaffing van de slavernij. In april vorig jaar trad hij met instemming van het bestuur aan als directeur. Wat er in die paar maanden is misgegaan?

Groeistuip
"In november kreeg ik te horen: jij wilt voor de hoofdprijs gaan. Het bestuur wilde geen aanhangsel van mij zijn. Ik stond te veel in de spotlights."

De directeur vermoedt dat ook zijn wens tot verdere professionalisering van de organisatie verkeerd viel bij het bestuur.

"Ik had na mijn aftreden als voorzitter met het bestuur afgesproken dat we op zoek zouden gaan naar bestuurders met statuur en met een netwerk waarmee we met het instituut de volgende stap kunnen zetten. Die versterking is er niet gekomen. Ik denk dat de zittende bestuurders zich bedreigd voelden door die ambitie. Maar het gaat mij om het belang van de gemeenschap."

Deul spreekt van een groeistuip voor het Ninsee, dat dankzij subsidies van het rijk en de gemeente na jaren van schraalte weer wat vlees op de botten heeft gekregen. "Ik heb samen met de medewerkers twee jaar ontzettend hard gewerkt en er is veel bereikt. We zijn weer zichtbaar in de media en daarbuiten, de Black Achievement Month is er gekomen en we hebben opdracht gegeven voor twee historische onderzoeken."

Nieuwjaarsreceptie
Deul zegt zijn werk bij het Ninsee graag te willen voortzetten. Hij rekent op de steun van partijen met wie hij het afgelopen jaar aan projecten heeft gewerkt. "Zij snappen er ook niets van."

De directeur stelt dat Nederland een sterk Ninsee verdient. "Wat er nu gebeurt, is schadelijk voor de reputatie van het instituut, maar ook voor het aanzien van de zwarte gemeenschap. Er is weer gedoe."

Op 4 februari staat de nieuwjaars­receptie van het Ninsee in de agenda. Zal Deul daar aanwezig zijn? "Ik hoop daar te staan als directeur. Of dat lukt, hangt van de komende weken af."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden