Vertraging dreigt voor Vijzelstraat door slechte staat bruggen

De kans is groot dat de vernieuwde Vijzelstraat niet op tijd wordt opgeleverd. Oorzaak van de vertraging is de matige technische staat van de drie bruggen in de straat.

Vertraging dreigt voor Vijzelstraat door matige technische staat bruggen. Beeld Floris Lok

De technische staat van de bruggen wordt nu onderzocht. In een voortgangsrapportage van het Rode Loper-project, waarvan de Vijzelstraat deel uitmaakt, staat dat dit aanleiding zou kunnen zijn voor grootschalig onderhoud aan de bruggen.

'Dit heeft mogelijk gevolgen voor de planning van de uitvoering van de Vijzelstraat,' aldus de voortgangsrapportage. 'Het kan zijn dat de Rode Loper niet voldoet aan haar doelstelling om in 2018 gereed te zijn.'

De situatie in de Vijzelstraat vertoont veel gelijkenis met die tijdens de renovatie van de Utrechtsestraat, zegt D66-raadslid Jan-Bert Vroege. 'Daar bleek uiteindelijk ook dat de bruggen niet voldeden aan de eisen, waardoor het hele project enorme vertraging opliep.' Volgens het raadslid is het onbegrijpelijk dat men na het 'debacle' met de Utrechtsestraat en ook de Hogesluis nu weer 'vergeten is' te onderzoeken of bruggen in een belangrijk project aan veiligheidsnormen voldoen.

Strengere eisen
Uit onderzoek is gebleken dat een groot deel van de bruggen in de stad niet voldoet aan de veiligheidseisen zoals die door het rijk zijn vastgesteld. Die eisen zijn in de loop der tijd strenger geworden. Eerder al bleek dat een aantal bruggen in de binnenstad niet voldeed aan de nieuwe normen. Na een beoordeling van een selectie van 27 bruggen in de binnenstad bleek dat zestig procent daarvan niet aan de eisen voldeed. Voor heel Amsterdam zou dit een totaal van driehonderd bruggen zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden