Verstandelijk beperkte kinderen maken kunstwerk over dromen

Grafisch ontwerper Ruud van Eijk maakt met een groep verstandelijk beperkte kinderen een kunstwerk. Ze gaan voor een 'echte' prijs.

Ruud van Eijk en Yorrin aan het werk Beeld Eva Plevier
Ruud van Eijk en Yorrin aan het werkBeeld Eva Plevier

Met een grote stift zet Yorrin (15) woorden op het doek. 'Ik droom van', staat er. Hij kijkt geconcentreerd naar het blaadje in zijn hand en vervolgt: 'Studio 100, Samsom en Gert, Maya de Bij.'

Yorrin krijgt speciaal onderwijs aan de Alphons Laudyschool voor kinderen met een verstandelijke beperking, een vorm van autisme of het syndroom van Down. Vandaag is hij geen leerling of cliënt, maar kunstenaar.

Droomproject
Met achttien anderen werkt hij deze maand aan het kunstwerk Van dj naar droomproject, een gezamenlijk project van grafisch vormgever Ruud van Eijk (30) en de naschoolse activiteiten vanuit stichtingen Philadelphia en Prisma.

Tijdens de eerste fase, die vandaag begint, schrijven de kunstenaars op een groot doek waar ze van dromen. In fase twee tekenen ze de droom. Van Eijk maakt er dan een collage van.

Van Eijk: "Het is een creatieve samenwerking tussen mezelf en kunstenaars met een verstandelijke beperking." Normaal doet hij commerciële opdrachten voor dj's en grote bedrijven. "Ik wilde weer kunst maken. Dat doe ik nu, en ook nog eens met maatschappelijke waarde."

Blauwe flamingo
De kunstenaars, tussen de dertien en zeventien jaar oud, mogen opschrijven waar ze van dromen. Dat kunnen toekomstwensen zijn, herinneringen of echte dromen die ze weleens hebben gehad. Van Eijk vond dromen alleen een beetje een cliché. "We hebben ervan gemaakt: 'Wat zit er in je hoofd?'"

Dat is nogal wat. Zorra (12) droomt van verliefd zijn op Stijn (18), Stijn droomt van een weerwolf die zijn vader opeet. Scott (18) droomt van een blauwe flamingo die met zijn vleugels wappert en Yorriaan (14) droomt ervan om met dj Martin Garrix op het podium te staan.

Gevisualiseerde dromen
Sinds het muziekfestival dat stichting Philadephia eerder dit jaar organiseerde, is Yorriaan groot fan. "Je lijkt ook wel een beetje op Martin Garrix," zegt hij tegen Van Eijk. "Ik heb weleens iets voor hem gemaakt," antwoordt die. Dat oogst bewondering.

Volgende week maken de kunstenaars een tekening van de tekst die ze vandaag opschrijven. Uiteindelijk komen er twee schilderijen: één met de tekst (Van Eijk: 'Het is juist wel leuk dat het allemaal scheef staat') en een bewerkte collage van de gevisualiseerde dromen.

Voor muziekexpert Jonas Oomen (33), begeleider namens Philadelphia, was het idee van Van Eijk zeer welkom. "De zorgwereld vraagt tegenwoordig van ons dat we met de cliënten naar buiten treden," zegt hij, terwijl hij Sylvester (13) helpt zijn gedroomde privéjet te tekenen.

"We waren eerst een soort eiland, maar de afgelopen jaren zijn we steeds meer in contact komen te staan met de echte wereld. Dat is ook goed voor de leerlingen. Die willen het liefst normaal zijn."

Oomen en Van Eijk willen het werk verkopen als het eenmaal af is. Van Eijk: "Dit is echte kunst, het zou zo in een atelier kunnen hangen. We hebben het knutselen verheven tot echt beeldend bezig zijn."

Ontwerpwedstrijd
In januari moet het project af zijn, dan is de deadline voor de Rijksstudio ontwerpwedstrijd waar Van Eijk aan mee wil doen. "Het onderwerp van de kunst moet gelinkt zijn aan een werk in het Rijks. Dan zit je met 'dromen' wel goed. De prijs is tienduizend euro."

Door deel te nemen aan de wedstrijd leren de jongeren niet alleen dat er een prijskaartje hangt aan kunst, maar ook dat hun kunst serieus wordt genomen.

Trots kijkt Van Eijk toe hoe Yorrin zijn laatste woorden op het doek zet. Dan krijgt die een high five en is de volgende kunstenaar aan de beurt. "Het gaat hartstikke goed zo!"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden