Column

Versplintering nekt het antiracismedebat

Michiel Couzy Beeld Wolff
Michiel CouzyBeeld Wolff

Over de kieslijst van nieuw­komer Bij1 valt veel te zeggen en dat gebeurt dan ook op ­sociale media. Eufemistisch ­gezegd: lang niet altijd complimenteus.

Duidelijk is in elk geval dat de partij van Sylvana Simons een serieuze kanshebber is voor een zetel in de Amsterdamse gemeenteraad.

Sylvana Simons, Sunny Bergman, Gloria Wekker, Anja Meulenbelt en Anousha Nzume zijn belangrijke stemmen in het ­antiracismedebat en daarmee bekende namen op de lijst. Het verleden leert dat bekende namen stemmen trekken, denk aan actrice Nelly Frijda, die met voorkeursstemmen in de raad kwam namens Red Amsterdam en het daar één jaar uithield.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen bewees Bij1, toen nog ­Artikel1, al te beschikken over een basis in Amsterdam en dan met name in Zuidoost; in dat stadsdeel behaalde de partij ruim elf procent van de stemmen, bijna net zoveel als D66.

In heel Amsterdam scoorde de partij net iets minder dan het CDA, 2,5 procent van de stemmen.

Met name GroenLinks zal last krijgen van de deelname van Bij1 met de bekende namen. Te verwachten valt dat ­Simons en haar medestrijders antiracismestemmers zullen wegtrekken bij deze partij, die nu juist kans maakt uit te groeien tot de grootste van Amsterdam.

Met de entree van Bij1, Denk en in zekere zin Forum voor Democratie is identiteitspolitiek een belangrijk thema voor de komende verkiezingen. Het zal niet alleen gaan om de woningmarkt, drukte en veiligheid, maar ook om de vraag hoe wij in Amsterdam omgaan met mensen die een Surinaamse, Turkse, Marokkaanse of een van de andere 180 achtergronden hebben die deze stad telt.

En andersom: hoe verhouden deze groepen zich tot de stad.

Een debat dat op het scherp van de snede zal worden gevoerd, omdat partijen als Denk en Bij1 daar radicaal anders over denken dan, bijvoorbeeld, ­Forum voor Democratie.

De vraag is wat deze partijen nog meer te bieden hebben.

De namen op de lijst en het ­verkiezingsprogramma van Bij1 wekken de indruk van een one-issuepartij, die volledig ­inzet op radicale gelijkheid.

Dat is een gemiste kans. Namen als Bergman, Wekker er Nzume zullen de achterban in Zuidoost kunnen behagen, maar gematigde kiezers afschrikken.

Veel Amsterdammers hebben heus sympathie voor de strijd tegen racisme, maar zijn daarin minder radicaal, of geloven bijvoorbeeld dat witte onschuld wél kan bestaan.

Of zij maken zich ook zorgen over die andere grote thema's in de stad, zoals groeiende ongelijkheid tussen huizenbezitters en de rest, de almaar uitdijende stroom toeristen of de macht van beleggers op de woningmarkt. Allemaal onderwerpen waarover Bij1 weinig te melden heeft in haar programma, waarmee de partij verzuimt de aanhang te verbreden.

En dan heeft Bij1 ook nog last van verdeeldheid in haar eigen achterban. Iwan Leeuwin gaat met zijn nieuwe partij U-buntu de strijd aan met zijn nicht Sylvana Simons om de Afrikaanse, Surinaamse en Antilliaanse ­kiezers. De kans op een zetel lijkt klein voor U-buntu, maar de partij zal zeker kiezers wegtrekken bij Bij1, met het gevaar dat ook Simons niet in de raad komt.

Het is versplintering op versplintering. Bij1 is zelf een afsplitsing van Denk en Leeuwin zat eerder bij GroenLinks, sprak met Denk en met Bij1 over een gezamenlijke strijd, maar gaat nu zijn eigen weg.

Versplintering verzwakt de identiteitspartijen, zoals eerder ook de ouderenpartijen is overkomen. Slechts de Partij van de Ouderen heeft een zetel bemachtigd, terwijl de achterban veel groter lijkt.

Wat een krachtige stem hadden minderheden gekregen als Denk, Bij1 en U-buntu het wél samen hadden uitgehouden.

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? m.couzy@parool.nl

null Beeld Steen
Beeld Steen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden