Aangeboden door Amsterdam Made
Wat is dit?'Amsterdam Made ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van Het Parool zijn hier niet bij betrokken.
Verspilling; zij maken er wat moois van
Zij zagen verspilling en deden er wat aan. En dat op hun eigen, inspirerende manier. Roetz-Bikes, De Herkomst en Loop.a life zijn ervaren in circulair ondernemen en hopen met hun aanpak een voorbeeld te zijn voor andere ondernemers met ambities op dit gebied.
Amsterdam Made en Parool zetten kwalitatief hoogstaande merken in de spotlight. Mooie, lokaal geproduceerde producten die het Amsterdam Made keurmerk dragen en hun makers die creativiteit, duurzaamheid en vakmanschap hoog in het vaandel hebben. Amsterdam Made gelooft in een leefbare stad met een zichtbare maakindustrie waar bewoners, bedrijven en overheden inkopen bij lokale makers en leveranciers. Amsterdam Made laat zien wat de stad in huis heeft.
Roetz-Bikes
Circulariteit is niet meer weg te denken uit de fietsbranche, vooral nu door de coronaperiode de vraag naar fietsen alleen nog maar groter is geworden. “De fiets an sich is een duurzaam vervoermiddel, maar waar mensen vaak niet bij stilstaan is dat moderne fietsen en e-bikes qua grondstofgebruik een hoge footprint hebben”, vertelt Laurens Nolet, algemeen directeur van Roetz-Bikes. “Ook is niet altijd nagedacht over de verwerking aan het einde van de levensduur.”
Het fietsenmerk biedt hiervoor een alternatief in de vorm van circulaire designfietsen. “Onderdelen van achtergelaten fietsen krijgen een tweede leven en daardoor worden tonnen aan waardevolle grondstoffen bespaard. Nieuwe materialen kopen we zoveel mogelijk lokaal in.” De fietsen zelf worden in de Roetz Fair Factory in Amsterdam met de hand gemaakt. Met als resultaat een mooie collectie circulaire en modulaire fietsen die bijdraagt aan een duurzame toekomst.
De Herkomst
Dirk Koolen, oprichter van circulaire varkenshouderij De Herkomst, past circulair ondernemen toe op een ander vlak; hij biedt een alternatief voor snel vlees. Wat Amsterdam weggooit – onder andere bij bierbrouwerij Oedipus, Broodhuys Meijer en Friet van de Tijger – verdwijnt in zijn stadsboerderij in Osdorp in de maag van zijn varkens. Het vlees van de varkens, die van zuivere rassen zijn en vrij in de natuur leven, wordt vervolgens gegeten door de inwoners van dezelfde stad. Dát is nog eens circulair vlees.
“Het is algemeen bekend dat we 30% van wat we produceren weer weggooien”, aldus Dirk. “Waarom zouden we die reststromen niet kunnen gebruiken? Het is belangrijk dat we, om voedselverspilling tegen te gaan, beter omgaan met onze grondstoffen. Daar kunnen dieren ons bij helpen. Vlees eten kan zeker duurzaam, zolang je het op deze manier doet.”
Loop.a life
Ook modemerk Loop.a life ziet de noodzaak in van circulair ondernemen en wil een global movement of changemakers op gang brengen om de modesector te begeleiden naar circulaire collecties. Ellen Mensink, oprichter van Loop.a life: “We lopen tegen de grenzen van onze planeet aan als het gaat over CO2 uitstoot, maar ook over waterverbruik en vervuiling. De meest duurzame oplossing is het inzetten van lokale reststromen.”
Loop.a life is een voorbeeldmerk en innovator in de circulaire textielindustrie. Het merk maakt een truly circular collectie. “Dat houdt ten eerste in dat we met post consumer materiaal werken; dat wat niet meer draagbaar is en weggegooid wordt. Daarnaast werken we met lokaal materiaal en verwerken dat in een regionale supplychain. Ook produceren we eigen garen zonder gebruik te maken van chemicaliën of water.” Uiteraard heeft Loop.a life alleen een slow fashion collectie. Door hier items van aan te schaffen, steun je de global movement. Wear it, share it.