Versoepeling verhuurderheffing Amsterdamse corporaties

De extreme stijging van de rijksbelasting op verhuur van sociale huurwoningen in de populairste woongebieden van Nederland, zoals Amsterdam, wordt getemperd.

Minister Stef Blok zegde woensdagavond toe te onderzoeken hoe hij de verhuurderheffing kan aanpassen.Beeld anp

Minister Stef Blok (Wonen, VVD) zegde woensdagavond aan de Tweede Kamer toe te onderzoeken hoe hij de verhuurderheffing hiervoor kan aanpassen.

Blok reageerde hiermee op de wens van vele Kamerfracties, die met verve werd verwoord door VVD's coalitiegenoot Albert de Vries (PvdA). Concrete maatregelen bleven woensdag nog uit. Het is een meerderheid in de Tweede Kamer een doorn in het oog dat de woningcorporaties in de Randstad en populaire universiteitssteden het hardst getroffen worden door de belasting.

Oorzaak is dat de grondslag voor de verhuurderheffing de WOZ-waarde is. De WOZ-waarde stijgt in de gebieden waar de woningnood het grootst is het hardst, vergelijkbaar met de huizenprijzen. Daarom stijgt de verhuurderheffing ook het snelst in de regio's waar de woningmarkt het meest overspannen is.

750 woningen minder
Amsterdamse woningcorporaties moeten bij ongewijzigd beleid alleen al door de stijging van de WOZ-waarde volgend jaar dertig miljoen euro meer verhuurderheffing betalen dan dit jaar. Daardoor zouden zij volgens wethouder Laurens Ivens 750 woningen minder in de stad kunnen bouwen, terwijl nieuwbouw zo hard nodig is.

Diverse Kamerfracties stelden woensdag voor de WOZ-waarde in de berekening van de heffing te bevriezen, zodat de belasting niet verder stijgt. Dat was volgens Blok niet mogelijk omdat de Belastingdienst de koppeling aan de WOZ juist nodig heeft voor de algehele uitvoering, bijvoorbeeld het bewijs van eigendom en controle.

1,7 miljard euro
Blok zei wel toe naar andere oplossingen te willen zoeken. Albert de Vries van de PvdA suggereerde korting bij een WOZ-waarde boven het landelijk gemiddelde. Het CDA-Kamerlid Erik Ronnes, samen met Linda Voortman van GroenLinks, hadden wijzigingsvoorstellen ingediend tot versoepeling van de verhuurderheffing.

Zij willen tevens dat de door de minister al voorgestelde hoge korting van 20.000 euro per nieuwbouwwoning op de verhuurderheffing in schaarstegebieden (maar 10.000 euro in andere gebieden) ook gaat gelden voor gebieden waar behoefte is aan huizen, maar waar corporaties slecht bij kas zitten, zoals Den Haag. Ook dat zei de minister in principe toe, maar hij gaat het eerst onderzoeken.

Blok gaat met kamerlid De Vries correspondentie voeren over de mogelijke wijzigingen, die voor andere Kamerleden te zien zal zijn. Daarbij worden dekkingsmaatregelen gezocht om de inkomsten van de overheid overeind te houden. Den Haag wil volgend jaar minstens 1,7 miljard euro aan verhuurderheffing inkasseren. De verhuurheffing werd in 2014 als tijdelijke maatregel ingevoerd om de staatskas in crisistijd te spekken. Een einddatum werd niet gesteld en de begrotingen houden onverkort rekening met het binnenkomen van de heffingsgelden. Van afschaffing lijkt voorlopig geen sprake.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden