Versneld vwo voor 'toptalenten' op twee Amsterdamse scholen

Knappe koppen kunnen vanaf volgend schooljaar op de Metis Montessori Lyceum en het Fons Vitae Lyceum het vwo versneld volgen.

Door de onderwijsinspectie als zwak of zeer zwak beoordeelde scholen komen niet in aanmerking voor de nieuwe onderwijsvormBeeld anp

De twee Amsterdamse scholen horen bij 24 scholen in Nederland waar leerlingen hun diploma in 5 in plaats van 6 jaar kunnen verdienen, net zo snel als de havo. Het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs is de langste variant van het voortgezet onderwijs.

Dekker wil met het versnelde vwo tegemoet komen aan de groep leerlingen die hij 'toptalenten' noemt. 'Vroeger gebeurde het te vaak dat leerlingen hun opleiding voltooiden zonder ooit echt uitgedaagd te zijn geweest. Ik ben blij dat die tijd voorbij is. Versneld vwo is een prachtige vorm voor leerlingen die goed en makkelijk kunnen leren.'

Experiment
Op twee scholen in Gelderland was het al mogelijk om de vwo in 5 jaar te volgen. Het Pallas Athene College in Ede deed het al langer door de regels te omzeilen; het Ludger College in Doetinchem kreeg vorig jaar toestemming. In Ede kregen 18 leerlingen vorig jaar na 5 jaar vwo hun diploma.

Omdat de eerste ervaringen positief zijn, breidt staatssecretaris Sander Dekker het experiment uit. De 24 middelbare scholen staan verspreid over het hele land, zo maakt het ministerie van Onderwijs maandag bekend.

Scholen moeten zelf een aanvraag doen om de 5-jarige vwo te mogen aanbieden. Als die wordt toegekend, mogen ze het eerstvolgende schooljaar aan de slag. Niet alle middelbare scholen komen in aanmerking voor de versnelde optie. Scholen die door de onderwijsinspectie zijn beoordeeld als zwak of zeer zwak zijn uitgesloten.

Sollicitatieprocedure
Welke leerlingen in aanmerking komen voor een plek in zo'n sprintklas, bepalen scholen zelf; sommige middelbare scholen hanteren daarvoor een soort sollicitatieprocedure. Scholieren die de verkorte opleiding toch niet aan blijken te kunnen, moeten makkelijk kunnen overstappen naar de reguliere 6-jarige vwo.

Over 5 jaar, in 2021, wordt bekeken of de 5-jarige vwo wordt vastgelegd in de wet. Tot die tijd krijgen waarschijnlijk ieder jaar meer scholen toestemming om versneld vwo aan te bieden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden