Plus

Verslagenheid onder personeel Slotervaart groot

Het doek is echt gevallen voor het MC Slotervaart, nu ook een doorstart van de baan is. Het nieuws kwam dinsdag bij de artsen en verpleegkundigen keihard aan. 'We waren zo optimistisch over een doorstart.'

Hanneloes Pen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het is dinsdagmiddag kwart over vier, het uur U, is aangebroken. De hal van het MC Slotervaart is volgestroomd met verpleegkundigen, artsen, dokters-assistenten, OK-verpleegkundigen, portiers en andere personeelsleden.

De stemming is vrij optimistisch. Maar de eerste woorden van curator Marc van Zanten komen keihard binnen: het ziekenhuis gaat dicht. Het valt meteen stil. "De overdracht van het MC Slotervaart is buitengewoon complex. Het is geen winkel. Alle partijen vinden er iets van. Dit nieuws hadden we niet willen brengen. Gisteren hadden we nog hoop," zegt Van Zanten door de microfoon.

Of er nog vragen zijn, informeert hij. Een vrouw stapt naar voren: "Er waren tientallen gegadigden, in binnen- en buitenland. Wat is er gebeurd?" Van Zanten legt uit dat er slechts enkele kandidaten waren voor een doorstart en maar eentje met de beste bieding. Andere geïnteresseerden waren uit op één of een paar machines.

"We gaan nu verder met plan B. Een deel van het personeel mag nog even blijven om de patiënten op te vangen, in dienst van de curator of van een nieuw ziekenhuis. Die selectie wordt nog bekend gemaakt." Om de shit op te ruimen," roept iemand.

Het personeel is overdonderd. Er was hoop, veel hoop. Helemaal na de berichten dat er wellicht een doorstart mogelijk was. Sommige mensen huilen en staan met de armen om elkaar heen. Ze worden getroost door weer andere collega's.

Donderslag
Een planningsfunctionaris op de OK vindt het een vreemde gewaarwording. Ze had hartkloppingen toen de curator de microfoon pakte om het nieuws uit te spreken. "Ik dacht: zou het, zou het? Toen kwam dit nieuws als een donderslag bij heldere hemel."

"We hebben tachtig patiënten moeten overplaatsen naar andere ziekenhuizen. Tien kunnen nergens terecht. Ze zitten overal vol," zeggen Minke en Elsa, gespecialiseerd verpleegkundigen van de afdeling oncologie. Hun eerste zorg gaat uit naar hun patiënten. "We hebben natuurlijk al over de banenmarkt in ons restaurant gelopen maar we konden geen vacature vinden. Voor ons is er niets."

Solliciteren
"De curator kan er niets aan doen. Die man heeft zijn stinkende best gedaan om ons te helpen. Echt waar! Zet je dat er wel in," zegt een van hen. Merel en Danielle, twee doktersassistenten, dachten dat de polikliniek wel open zou blijven. "We hebben het te positief ingeschat. We zullen nu onze eigen weg moeten inslaan. Bij een huisartsenpraktijk solliciteren of uit de zorg. Een ander ziekenhuis kom je niet zomaar binnen," zeggen Merel en Danielle.

De hal loopt snel leeg. Een van de laatste die vertrekt, is de curator, die met veel personeel heeft gesproken. Ook hij vindt het erg dat het zo is gelopen, zegt hij tegen een verpleegkundige. Hij is er letterlijk ziek van. "Het mocht niet zo zijn. Het is niet gelukt," zegt hij.

Geamputeerd gevoel
Een gespecialiseerd verpleegkundige en een röntgenlaborant praten na aan een tafeltje in de lege hal, vlak voor het winkeltje dat zijn luiken al heeft gesloten. Ze werken er al ruim veertig jaar. "Ik heb het woord rouwproces door collega's al horen vallen. Maar daar ben ik het niet mee eens. Het is wel een geamputeerd gevoel."

De portiers Peter Beumer en Ishwardat Ghirad - die door zijn collega's Gerard wordt genoemd - zitten er verslagen bij. Ze werken respectievelijk 43 en 38 jaar in het Slotervaart. Beumer: "We hebben lief en leed meegemaakt. Hier heerst een gemoedelijke sfeer. In een ander ziekenhuis is de dokter de dokter en ben ik maar de man van de beveiliging. Dat is hier anders."

Gerard noemt het Slotervaart zijn 'tweede huis': "Het doek is definitief gevallen. De familie breekt. Tot nu toe heb ik niet gejankt maar als ik straks de deur achter me moet dichttrekken, weet ik niet of ik het droog houd."

Lees alles over de laatste ontwikkelingen van het MC Slotervaart in het liveblog

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden