Update

Verslagenheid in Artis na onverwacht overlijden jonge olifant Mumba

De 4-jarige Aziatische olifant Mumba is maandag onverwacht overleden in Artis. De doodsoorzaak is volgens de dierentuin nog niet duidelijk.

De olifant in juni 2012 Beeld Artis / Edwin Butter
De olifant in juni 2012Beeld Artis / Edwin Butter

Op zondag was er volgens Artis nog niets met Mumba aan de hand. Ze at nog gewoon en oogde levendig. Amper anderhalve dag later, op maandagmiddag om 15.15 uur, overleed de jonge olifant.

In de dierentuin heerst verslagenheid na het verlies. 'Iedereen is vandaag gekomen, ook de verzorgers die vrij waren,' vertelt Artis-directeur Haig Balian terwijl hij door de dierentuin loopt, op weg naar het olifantenverblijf om nog een kijkje te nemen bij Mumba. 'Dit is toch anders dan met bijvoorbeeld een stokstaartje. De olifanten hebben veel aandacht en specialistische verzorging nodig. We hebben acht verzorgers die dat doen. Zij bouwen een sterke band op met de dieren.'

Afscheid
Mumba was hecht met haar moeder Thong Thai en haar halfzus Yindee. Het lichaam van het jonge dier ligt in de olifantenstal, zodat de andere drie olifanten de gelegenheid krijgen afscheid te nemen. Dit is voor olifanten zeer belangrijk, vertelt Balian. 'Het zijn kuddedieren. Als er iemand uit de groep valt, dan wordt daar heftig op gereageerd. We hebben vandaag ook met dierenartsen gebeld over het rouwproces van de dieren.'

Hoe rouwen olifanten? Balian: 'Ze raken Mumba aan met hun poten, ruiken aan hem, flapperen met hun oren. Toen ik eerder vandaag bij het olfantenverblijf was, zag ik dat haar zusje haar weer tot leven probeerde te wekken.' Volgens de directeur verschilt het per keer hoe lang zo'n rouwproces duurt. 'De vorige keer dat er een olifant overleed, was ik twee dagen directeur. Het ging toen om een oudere olifant. Dat rouwproces duurde vrij kort, zo'n 24 uur.'

Pas als dit proces voorbij is, zal autopsie op Mumba worden uitgevoerd. Daaruit zal waarschijnlijk duidelijk worden wat de doodsoorzaak is geweest. Zo'n post mortem is gebruikelijk, vertelt Bailan. Wat er daarna met het lichaam gaat gebeuren is nog onbekend. 'Destructie is gebruikelijk, maar wellicht zal Mumba ook opgezet worden en een plek krijgen in ons museum, zoals eerder het geval was met nijlpaard Tanja. De dierentuin heeft hier nog geen beslissing over genomen.

Slurf
Op maandagochtend om 8.15 uur troffen de dierverzorgers Mumba aan met de kop omlaag en de slurf op de grond. Haar ogen waren waterig en ze wilde weinig eten. Ook was haar flank opgezet.

De verzorgers sloegen alarm en waarschuwden de dierenarts. Aanvankelijk werd gedacht dat Mumba koliek had, een hevige pijn die wordt veroorzaakt door krampen in inwendige organen. Daarvoor werd ze meteen behandeld.

Herpesvirus
Op de achtergrond speelde de angst dat het geen koliek was, maar dat Mumba leed aan EEHV, een herpesvirus onder olifanten. Voorzover bekend zijn bijna alle Aziatische olifanten dragers van dit virus, maar het is vooral voor olifanten van 2 tot 4 jaar risicovol. Deze vorm van herpes bij olifanten gaat gepaard met interne bloedingen en een zeer snel ziekteverloop. Hoewel er onderzoek naar wordt gedaan, is er nog geen adequate behandeling voor.

Terwijl de arts een narcose voorbereidde om de olifant nader te onderzoeken, ging Mumba snel achteruit. Haar moeder Thong Tai en zus Yindee zijn de hele tijd bij haar gebleven. In de middag is Mumba enkele keren gaan liggen. Na de derde keer kwam zij niet meer overeind. Om 15.15 uur is de jonge olifant overleden.

Mumba werd op 18 juni 2011 in Artis geboren. Ze was de jongste van de kudde olifanten in Artis en volgens Artis 'een zeer onstuimige, levendige jonge olifant'.

Thong Tai en Yindee bij dode Mumba in de stal Beeld Artis
Thong Tai en Yindee bij dode Mumba in de stalBeeld Artis
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden