Verslaafdenopvang naast school in Zuidoost gaat toch door

Een vernietigend rapport over de komst van een verslaafdenopvang van het Leger des Heils naast een school voor autistische kinderen, is terzijde geschoven. De opvang komt er toch.

Maarten van Dun en Sabine de Lucht
Altra College Beeld Altra
Altra CollegeBeeld Altra

Wethouder Eric van der Burg heeft besloten dat naast het Altra College voor autistische kinderen een opvang voor langverslaafden van het Leger des Heils mag komen, ondanks protesten van de school en de ouders.

Een rapport van onderzoeksbureau DSP-groep, in opdracht van het Leger des Heils en het Altra College aan de Tafelbergweg, oordeelt dat het niet verantwoord is verslaafden en autisten zo dicht bij elkaar te huisvesten. Dat zou zorgen voor een 'te grote concentratie kwetsbare groepen op een klein gebied'.

Negatief advies
Het Leger des Heils vindt dat de onderzoekers zich niet hebben gehouden aan de opdracht. Zij hadden moeten kijken naar welke maatregelen konden worden getroffen om school en opvang naast elkaar te kunnen laten bestaan, maar besloten een negatief advies te geven.

De school en de ouders van de leerlingen voelen zich juist gesterkt door het rapport, dat bevestigt wat zij vrezen: de kinderen, met angst- en agressiestoornissen en een verhoogd risico op verslavingen, lopen gevaar door de verslaafden naast de deur.

Directeur Henk Dijkstra van het Leger des Heils heeft het gevoel dat hij alles doet om de ouders tegemoet te komen, maar dat niets helpt. 'Ik word hier echt verdrietig van. We hebben de komst van de opvang al uitgesteld, we zijn zelfs bereid om beveiligers neer te zetten, maar de angst bij de ouders blijft. Er is een beeld ontstaan van onze cliënten alsof het criminelen zijn. Dat is niet reëel. Bovendien hebben wij al tientallen jaren ervaring met dit soort zaken.'

Onderschatting
Dat is voor Frank Vernooij van de Ouderadviesraad van het Altra College niet genoeg. Dijkstra onderschat de problematiek van de kinderen op de school, vindt hij. 'Het is het enige wat het Leger des Heils roept: vertrouw ons nou, we kunnen het op andere plekken ook. Maar dit is een bijzondere doelgroep, waar de impact van een incident enorm zal zijn. Ze stellen het belang van de verslaafden boven dat van honderden kinderen.'

Ook waarnemend voorzitter van het bestuur van het Altra College, Nicolette Engbers, heeft weinig vertrouwen in het Leger des Heils. 'Uit het rapport blijkt dat het onmogelijk is om de risico's af te dekken. Die conclusie is te belangrijk om naast ons neer te leggen.'

Wethouder Van der Burg vertrouwt erop dat het Leger des Heils in staat is de opvang in goede banen te leiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden