Versje Anne Frank geveild voor 140.000 euro

Een tot voor kort onbekend versje van Anne Frank heeft bij een veiling 140.000 euro opgeleverd. Het komt uit het poesiealbum van Christiane van Maarsen, de oudere zus van Anne's beste vriendin Jacqueline van Maarsen.

Deel van het versje van Anne Frank Beeld Bubb Kuyper Veilingen
Deel van het versje van Anne FrankBeeld Bubb Kuyper Veilingen

Het veilinghuis Bubb Kuyper, dat gespecialiseerd is in antiquarische boeken en manuscripten, veilde het versje in opdracht van van Jacqueline van Maarsen. De verwachting was dat het versje 30.000 tot 50.000 zou opbrengen, maar dat bedrag viel dus flink hoger uit.

Het versje telt twaalf regels en dateert van 28 maart 1942, een kleine vier maanden voordat de familie Frank gedwongen werd onder te duiken in het Achterhuis.

Van Maarsen liet het veilinghuis weten minder waarde te hechten aan dit manuscript dan aan de andere herinneringen die ze van Anne Frank heeft en het daarom te verkopen.

Aan interesse voor de tekst is ondertussen geen gebrek. Vooral in Amerika blijken dergelijke werken populair, weet Blankevoort. Recent werd in New York een boek met de handtekeningen van Anne Frank en haar zus Margot op een veiling verkocht voor 50.000 dollar.

Cri-Cri
De twaalfjarige Anne schreef het versje aan 'Beste Cri-Cri' op 28 maart 1942, enkele maanden voordat de familie Frank onderdook in het Achterhuis. Anne heeft het ondertekend met "Ter herinnering aan Anne Frank".

Het geveilde versje

Amsterdam 28 Maart 1942

Beste Cri-Cri,

Hebt ge uw werk niet goed gedaan,
Kostbare tijd verloren.
Grijp opnieuw de arbeid aan,
Beter dan te voren.

Hebben anderen u gelaakt,
Wat ge hadt misdreven.
Zorg dan dat ge 't beter maakt,
Dat is antwoord geven

Ter herinnering
aan
Anne Frank.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden