Verschillende artiesten verliezen plek op Songfestival

Verschillende deelnemers die in mei aan het Eurovisie Songfestival in Rotterdam zouden meedoen, zijn hun plek op het festival volgend jaar kwijt. Onder meer Zweden, Noorwegen en het favoriete IJsland zullen opnieuw voorrondes houden. Enkele artiesten zijn diep teleurgesteld.

 Nederland stuurt Jeangu Macrooy volgend jaar opnieuw. Beeld EPA
Nederland stuurt Jeangu Macrooy volgend jaar opnieuw.Beeld EPA

Nu het Eurovisie Songfestival niet doorgaat, ontstaat langzaam meer duidelijkheid over het deelnemersveld van volgend jaar in Rotterdam. Dat zal er deels anders uitzien.

Organisator EBU biedt de 41 voor dit jaar ingeschreven delegaties de ruimte om hun uitverkoren artiest ook in 2021 te laten optreden. Onder meer Nederland (Jeangu Macrooy) en België (Hooverphonic) maken gebruik van die mogelijkheid. Zij moeten echter wel met een nieuw lied komen.

De songfestivalorganisatie bleek ook onder deze uitzonderlijke omstandigheden niet van zins de regels te versoepelen: inzendingen mogen maximaal acht maanden voor het festival zijn uitgebracht. Dit om te voorkomen dat landen bewezen hits naar de liedjeswedstrijd sturen.

Opnieuw voorronden

Rotterdam 2021 zal dus met 41 nieuwe liedjes worden gehouden. Elf landen, waaronder Spanje en Frankrijk, zijn tot nu toe aangewezen voor volgend jaar. Zij mogen zelf op zoek naar een nieuw lied.

Steeds meer landen kondigen echter aan opnieuw voorronden te houden. Hun argument: de beste combinatie van lied en artiest moet worden afgevaardigd. En daarover bestaat geen zekerheid als de artiest van dit jaar carte blanche krijgt.

Onder meer festivalgrootmacht Zweden gaat op zoek naar een nieuwe inzending. Ook IJsland, dat met het catchy lied I Think About Things van de band Gagnamagnio een van de topfavorieten was, houdt een nieuwe selectieronde. Hetzelfde geldt voor Finland, Portugal, Estland en Noorwegen. De Finse inzending Aksel is teleurgesteld, die van Noorwegen zelfs diepbedroefd.

Zangeres Ullrike zou namens het land meedoen met het lied Attention. Nu kreeg ze ter compensatie een finaleplek in de nieuwe voorronden, maar daarmee gaat ze niet akkoord. “Mijn droom is verbrijzeld,” aldus de zangeres. “Dat het festival dit jaar niet doorgaat, begrijp ik volkomen. Maar ik hoopte dat Noorwegen net als andere landen zijn artiest zou steunen door mij volgend jaar opnieuw naar het festival te sturen.”

In Zweden zei de groep The Mama’s – in 2019 het achtergrondkoor van John Lundvik – het besluit te respecteren. De frontman van het IJslandse Gagnamagnio, Dadi Petursson, doet dat ook, en doet geen poging opnieuw mee te doen. Hij gaat zich er volledig op toeleggen van Think About Things deze zomer alsnog een Europese hit te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden