Verschillen in swing states worden steeds kleiner

Orkaan Sandy mag de campagnes van Barack Obama en Mitt Romney voor de presidentsverkiezingen dan wel flink in de war hebben gestuurd, de verkiezingsdag komt met rasse schreden dichterbij. De race om het presidentsschap is spannender aan het worden, en volgens de recentste peilingen worden de verschillen ook in de swing states steeds kleiner.

null Beeld AP
Beeld AP

Obama leek Ohio stevig in handen te hebben, maar volgens de nieuwste peilingen wordt zijn voorsprong op Mitt Romney er steeds kleiner. In die twee andere belangrijke swing states, Florida en Virginia, is dan weer het omgekeerde het geval. Daar verkleint de huidige president de achterstand op zijn uitdager.

Nu Barack Obama het druk heeft om de herstelwerkzaamheden na orkaan Sandy te coördineren, richt Romney zich trouwens nog op twee staten die hij eerder links had laten liggen. Volgens de peilingen is het verschil in Pennsylvania en Minnesota namelijk overbrugbaar geworden. Het zouden voor Romney erg onverwachte electorale stemmen zijn, mocht hij een van de staten kunnen binnenhalen. Minnesota heeft al sinds 1972 niet meer voor een Republikein gestemd, en in Pennsylvania is dat al sinds 1988 niet meer gebeurd.

Volgens Jim Messina, de campagnemanager van Barack Obama, is Romney echter wanhopig, en lijken Romneys nieuwe plannen op die van McCain vier jaar geleden. Ook toen werd uit Republikeins kamp opeens met geld gesmeten naar staten waar eerder nog geen aandacht aan werd besteed door de Grand Ole Party. 'De beslissing van Romneys campagne om te beginnen adverteren in Michigan, Pennsylvania en Minnesota is een beslissing geïnspireerd door zwakte, niet door sterkte', aldus Messina.

Bekijk de electorale kaart van de VS per staat. Deze is gebaseerd op alle belangrijke politieke peilingen. Ook kunt u hier de peilingen van de senaats- en congresverkiezingen zien.

De peilingenkaart van de VS. Blauw is Democratisch, rood Republikeins. Beeld
De peilingenkaart van de VS. Blauw is Democratisch, rood Republikeins.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden