Verschil arm en rijk regio Amsterdam relatief groot

De laagste inkomens waren in 2000 te vinden in Waterland en Zeevang en in 2005 in Zandvoort (foto) en Haarlemmermeer. Foto ANP/Marcel Antonisse Beeld
De laagste inkomens waren in 2000 te vinden in Waterland en Zeevang en in 2005 in Zandvoort (foto) en Haarlemmermeer. Foto ANP/Marcel Antonisse

AMSTERDAM - In de regio Amsterdam zijn de inkomens minder gelijk verdeeld dan in Nederland. Er zijn relatief meer mensen met een hoger inkomen, maar ook meer mensen met een lager inkomen dan in heel Nederland het geval is.

De inkomensongelijkheid is tussen 2000 en 2005 groter geworden, zowel in Nederland als in de regio. De toename was in deze regio iets sterker in dan gemiddeld in Nederland.

Dat blijkt uit het onderzoek Metropoolregio Amsterdam 2008: Arm en rijk in beeld, dat is uitgevoerd door de gemeentelijke Dienst Onderzoek en Statistiek (O + S). In dat onderzoek zijn de extremen in kaart gebracht: de plekken waar de rijkste en die waar de armste inwoners wonen.

Het Gooi is, zoals te verwachten, het rijkste gebied in de regio, die zich in dit onderzoek uitstrekt van Almere tot Zandvoort. De gebieden met armste inwoners waren in 2000 heel anders dan in 2005.

De laagste inkomens waren in 2000 te vinden in Waterland (Watergang) en Zeevang (Middelie) en in 2005 in Zandvoort (wijk 01) en Haarlemmermeer (Rijk en omgeving). Opvallend is dat Amsterdam Centrum zowel in 2000 als in 2005 voorkomt in de top 10 van armste wijken.

De wijken met heel hoge inkomens zijn weinig veranderd. De top is te vinden Huizen (Erica en Tafelberg en Buitenwijken). Aerdenhout in de gemeente Bloemendaal staat op de derde plek.

Er zijn enkele wijken die zowel tot de gouden randjes behoren als tot de zogenoemde pockets of poverty. Dit geldt met name voor delen van Zandvoort.

Aan een panel is gevraagd wat mensen denken dat de armste en rijkste gemeenten in de regio zijn. Amstelveen komt als rijkste gemeente naar voren. Over de armste gemeente verschillen de meningen. Een derde denkt Zaanstad, achttien procent Amsterdam en dertien procent Purmerend. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden