Verscheurde SPD dubt over coalitie met Merkel

Angela Merkel wil na haar monsteroverwinning zo snel mogelijk een grote regeringscoalitie vormen met de SPD, maar het geduld van de bondskanselier wordt beproefd. Voor de sociaaldemocraten zelf is alles namelijk nog open. Vrijdag bespreken SPD-kopstukken of ze willen samenwerken met de christendemocratische CDU/CSU. Maar de partij is zo verdeeld dat het allerminst zeker is of de 200 gedelegeerden er vrijdag al uitkomen.

redactie
SPD-leider Sigmar Gabriel Beeld ANP
SPD-leider Sigmar GabrielBeeld ANP

'De hoogste prioriteit is de partij bijeenhouden', was donderdag een van de uitspraken die de sfeer tekenden voorafgaande aan de conventie. De leiders zijn zeer verdeeld. Zo is partijleider Sigmar Gabriel voorstander van een 'zwart-rode' coalitie. Maar de invloedrijke SPD-premier van Noordrijn-Westfalen Hannelore Kraft, de vicevoorzitter van de SPD, is tegen.

Eén van de bezwaren tegen samenwerking met CDU/CSU is dat de SPD, de oudste partij van Duitsland, ondergesneeuwd kan raken. De partij van Merkel staat heel sterk en heeft in de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer, maar vijf zetels te weinig voor een meerderheid.

De SPD krabbelde bij de verkiezingen van zondag juist iets op, nadat de partij in 2009 na een coalitieavontuur met de christendemocraten een historische verkiezingsnederlaag had geleden. Dat Merkels vorige coalitiegenoot, de liberale FDP, zondag niet eens meer de kiesdrempel haalde, doet de sociaaldemocraten ook twee keer nadenken voordat ze opnieuw met Merkel in het huwelijksbootje stappen.

Afhankelijk van het verloop van de bijeenkomst van vrijdag kan het goed zijn dat het ook aankomende week nog niet tot gesprekken komt tussen de SPD en de CDU/CSU. Zeker is dat de sociaaldemocraten hun huid heel duur zullen verkopen aan Merkel.

'We moeten het maximale eisen. Het minimumloon en afschaffing van de zorgtoeslag is niet voldoende', aldus de SPD'er Peter Friedrich. Een ander, Johannes Kahrs, wil dat dat de SPD in het geval van een zwart-rood verbond de helft van de ministerposten krijgt. Maar zelfs dan zal hij niet echt tevreden zijn 'We willen geen grote coalitie. We willen de Groenen als partner', aldus Kahrs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden