PlusInterview

Verraste Pien Sanders draagt aanvoerdersband hockeyteam tijdens WK met trots

Tot haar eigen verbazing stemden haar ploeggenoten Pien Sanders tot een van de drie aanvoersters bij het Nederlands team. En dat tijdens haar allereerste WK hockey. ‘Ik kan niet ontkennen dat het iets speciaals is.’

Wout Fassbender
Pien Sanders tijdens het WK-duel met Duitsland. Beeld Pro Shots / Bart Scheulderman
Pien Sanders tijdens het WK-duel met Duitsland.Beeld Pro Shots / Bart Scheulderman

Daar komt ze als eerste het veld op, zwaaiend naar het publiek, vooraan in de line-up, in een vol Wagener Stadion. Zoeken naar familie en vrienden. Nog een keer zwaaien en meezingen met het Wilhelmus. “Bij het oplopen kreeg ik al kippenvel. Echt heel vet,” vertelt Pien Sanders trots.

Het is tegen Duitsland haar beurt om dit WK, het toernooi dat ze in 2018 miste vanwege een hersenschudding, de aanvoerdersband te dragen. “Ik zal niet ontkennen dat het iets speciaals is. Je bent wel captain op het WK, van het Nederlands team, tegen Duitsland.” En dan een brede glimlach. Sanders had haar uitverkiezing niet zien aankomen, erkent ze. “Ik ben wel verrast, ja. Op een positieve manier. Ik voel me vereerd.”

Geheel democratisch zijn drie aanvoersters gekozen. Iedere speelster kreeg twee briefjes, schreef daarop een naam en deponeerde deze in een doos. De meeste stemmen telden. Naast de 24-jarige verdedigster van Den Bosch werden ook Xan de Waard (26) en Marloes Keetels (29) naar voren geschoven. Zo zijn de diverse leeftijdscategorieën binnen de selectie vertegenwoordigd.

Nieuw is het aanvoerderschap voor Sanders niet. Tijdens de Pro Leagueduels met de Verenigde Staten en China droeg ze de band ook al. Maar nu voelt het anders. “In de Pro League voelt het een beetje vrijblijvend, omdat veel meiden de band hebben gedragen. Nu sta je op een WK, denk je meer na over wat je vooraf wil zeggen. Je wilt de meiden toch raken.”

Wat ze dan zei tijdens het praatje voor de wedstrijd tegen Duitsland? Sanders denkt even terug aan het moment. “Frédérique Matla speelt haar honderdste interland, in een uitverkocht Wagener, tegen Duitsland. Volgens mij kan het niet mooier. Geniet en laat iedereen zien hoe ontzettend goed we zijn.”

Steen, papier, schaar

Drie aanvoersters. Leuk. Maar wie draagt wanneer de band? Spelen ze het spelletje steen, papier, schaar? “Nee,” antwoordt Sanders, die erom lacht. “Tegen Ierland kwamen we voor het eerst met de speciale jasjes het veld op en Xan weet alles af van dat statement (meer aandacht voor diversiteit en inclusiviteit, red.), Marloes wilde het graag tegen Chili zijn, zodat ze na het duel met Duitsland meteen familie en vrienden kon opzoeken. En tegen Duitsland leek mij het heel erg mooi.”

In geen enkele andere sport komen roulerende captains voor. “Misschien zijn wij wel voorlopers,” grapt Eva de Goede, de onbetwiste aanvoerster tot haar zware knieblessure. Om haar in alle rust te laten revalideren is de band haar (tijdelijk) afgenomen. Dan serieus: “Ik denk wel dat het prettig is dat drie personen het delen. Het zijn trouwens niet alleen die drie meiden. Iedereen realiseert zich dat wij allemaal verantwoordelijk zijn voor ‘ons’.”

Ook Sanders vindt het geen gekke keuze. “Al is het één iemand of zijn het zes personen of misschien wel alle achttien; het gaat erom dat het team zich hier prettig bij voelt.” Interim-bondscoach Jamilon Mülders maakt het niet uit. “De aanvoerster is de vertegenwoordiger van de ploeg, niet van de bondscoach,” is zijn standpunt.

Ziet Sanders zichzelf als een van de nieuwe leidsters van dit Oranje? “Nee, niet per se. Onder de nieuwe bondscoach Paul van Ass kan het zomaar weer anders zijn,” antwoordt de aanjaagster van de ploeg, die volop geniet.

Hoe de verdeling verderop in het toernooi zal zijn, weet Sanders nog niet. “Het lijkt ons leuk als Marloes het is in haar allerlaatste interland.” Uiteraard hoopt ze daarbij op de finale.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden