Verrassingsactie boeren: Binnenhof met tientallen trekkers geblokkeerd

Een colonne van tien tot twintig boeren met trekkers rukte dinsdagavond op richting het Binnenhof. Agenten verhinderden hen de toegang. Na een akkoord met het kabinet, vertrokken de boeren weer.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het boerenprotest was niet aangekondigd. Boeren ter plekke vertelden dat de actie zelfs in een opwelling was bedacht. Aanleiding vormde de stikstof-spoedwet die dinsdagavond door de Eerste Kamer werd aangenomen.

De boeren verzamelden zich bij het Binnenhof aan de kant van de Hofweg, aan de zuidkant van de Hofvijver. Ze kwamen veelal uit de omgeving en konden daarom onopgemerkt naar de stad trekken. Tractoren die kort op de tramrails stonden, werden daar weggestuurd.

De sfeer was verder gemoedelijk, boeren deelden koffie uit aan dienstdoende agenten.

Spoedwet

De Eerste Kamer ging dinsdagavond akkoord met de spoedwet van het kabinet met maatregelen tegen de stikstofcrisis. Daarmee kreeg het kabinet zijn zin en wordt de wet nog vóór de kerstvakantie door de senaat geloodst. De wet is door de Eerste Kamer aangenomen dankzij steun van het trio 50Plus, fractie-Otten en SGP.

In de wet staan onder meer regels voor stikstofarm veevoer, de mogelijkheid om een drempelwaarde voor stikstofuitstoot in te voeren en de invoering van een stikstofregistratiesysteem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden