Update

Verrassingen in nieuw kabinet Libië: strijders beloond

De Nationale Overgangsraad (NTC) heeft gisteren na ingewikkelde onderhandelingen de namen van de nieuwe voorlopige regering bekendgemaakt. 'Heel Libië is vertegenwoordigd', aldus interim-premier Abdurrahim El-Keib tijdens een persconferentie. De regering telt 24 leden.

ANP
Abdurrahim El-Keib. Beeld ap
Abdurrahim El-Keib.Beeld ap

De meest opvallende benoeming was toch wel die van Osama Al-Juwali tot minister van Defensie. Hij is de aanvoerder van de strijders die afgelopen zaterdag Saif al-Islam Kaddafi, de zoon van de gedode oud-leider van Libië, oppakten. Deze strijders worden nu dus beloond met een ministerspost.

Buitenlandse Zaken
Ook een verrassing was de minister van Buitenlandse Zaken. Dat wordt Ashour Bin Hayal, een vrij onbekende diplomaat uit het oosten van het land. Vooraf leek de diplomaat Ibrahim Dabbashi favoriet voor de positie. Hij mobiliseerde andere diplomaten om het tegen Kaddafi op te nemen. De benoeming van Hayal heeft vermoedelijk te maken met regionale twisten in Libië.

Andere sleutelposten zijn voor Hassan Ziglam (Financiën) en Abdulrahman Ben Yezza (Oliezaken). Laatstgenoemde is afkomstig uit Misurata. Uit dat voormalige rebellenbolwerk waren de strijders afkomstig die dictator Muammar Kaddafi wisten te grijpen.

Benghazi
De activist Fethi Tarbel krijgt het ministerie voor Jeugd en Sport onder zijn hoede. Zijn arrestatie was op 15 februari de aanleiding voor de opstand in het oostelijke Benghazi, die zich razendsnel over Libië verspreidde.

De formatie van de regering had de afgelopen tijd nogal wat voeten in de aarde. El-Keib wilde een regering vormen van technocraten, maar stammen en regionale strijdgroepen voerden druk op hem uit om posten te bemachtigen. Regionale en ideologische twisten kunnen volgens waarnemers een bedreiging zijn voor de stabiliteit van Libië, dat tot voor kort zuchtte onder het eenmansbewind van Kaddafi dat meer dan 40 jaar standhield.

Libië moet op de puinhoop die Kaddafi achterliet nieuwe instituties bouwen en wijdverbreide corruptie bestrijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden