Verrassende keus Amsterdamprijs

AMSTERDAM - Het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) heeft vandaag de winnaars bekendgemaakt van de Amsterdamprijs voor de Kunsten. Op 28 augustus ontvangen beeldend kunstenaar Julika Rudelius, de muzikanten Pete Philly & Perquisite en architect Marlies Rohmer de jaarlijkse, prestigieuze prijzen.

De Amsterdamprijzen, van 35.000 euro per stuk, gaan naar drie kunstenaars of kunstinstellingen uit verschillende disciplines die een bijzondere bijdrage leveren aan de kunst en cultuur in Amsterdam. Volgens de jury, onder voorzitterschap van De Baliedirecteur Ellen Walraven, voldoen de winnaars daar in ruime mate aan.

'De scherpe, precieze en zoekende blik van de camera is op het randje van naar en awkward. Door dit ongemakkelijke gevoel moet de toeschouwer zich tot het onderwerp verhouden,' noteert de jury over het werk van filmmaker en videokunstenaar Rudelius.

Opvallend is de keuze voor het duo Pete Philly & Perquisite. Hoewel zij met jazzmuzikanten samenspeelden, vindt hun werk grotendeels plaats buiten het gezichtsveld van de traditionele kunsten.

De muziek van het duo laat zich kenmerken als een combinatie van hiphop, jazz, klassiek en wereldmuziek. 'Geraffineerd en intelligent,' volgens de jury, 'het begrip hiphop wordt maximaal opgerekt. Vernieuwing en zelfrelativering gaan bij Pete Philly & Perquisite hand in hand.'

De architect Marlies Rohmer geeft een eigenzinnige invulling aan het vak van architect en de maatschappelijke taak die dat met zich meebrengt. De jury schrijft in zijn rapport dat de bekroning van Rohmers werk precies op het goede moment komt.

'Niet alleen haar gebouwde werk, niet alleen haar boek, niet alleen haar optredens tijdens discussies, debatten en congressen en in het onderwijs, maar juist: de verweving van al die aspecten maken haar tot de perfecte kandidaat.' Vooral Rohmers ambitie niet alleen te willen behagen wordt geprezen.

De jury bestaat uit Ellen Walraven (voorzitter), Ann Demeester, Henk van der Meulen, Joke Ballintijn, Jörgen Tjon a Fong, Rachida Azough en Maarten Kloos. (HET PAROOL)

Foto Unexpected Records
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden