Verrader Zapatero's grootvader verliest straat

MADRID - In de Noord-Spaanse stad León krijgt de straat vernoemd naar generaal Vicente Lafuente een andere naam. Lafuente liet aan het begin van de Spaanse Burgeroorlog de grootvader van de huidige premier José Luis Rodríguez Zapatero executeren. Inwoners van Léon, waar Zapatero in 1960 werd geboren, hopen dat de straat weldra de naam krijgt van kapitein Juan Rodríguez Lozano, de grootvader van de latere premier. Lozano werd in 1936 gefusillleerd.

Kapitein Lozano was volgens zijn superieur Lafuente een 'rode' die goede banden onderhield met journalisten van de regionale krant El Socialista. Aan het begin van de Burgeroorlog, die van 1936 tot 1939 duurde, deden militairen onder leiding van Lafuente een inval bij die krant en troffen er een briefwisseling aan tussen Lozano en de hoofdredacteur. Lozano noemde zich daarin 'een mede socialist'.

Lozano werd prompt ontboden door Lafuente in het militair hoofdkwartier in León, die vast in handen was van de rechtse opstandelingen onder leiding van Francisco Franco. Zijn vrouw waarschuwde Lozano niet te gaan, maar (toen nog) kolonel Lafuente, een goede kennis van de familie, had hem gezegd dat het een formaliteit betrof. Op 18 augustus 1936, om zes uur 's morgens, werd Lozano echter gefusilleerd, met vijf andere militairen die hadden geweigerd zich bij de opstand van Franco aan te sluiten.

Als beroepsmilitair was Zapatero's grootvader vooral belast met onderricht aan een militaire academie. Hij was 42 jaar toen hij werd gefusilleerd. Lafuente werd tegen het einde van de Burgeroorlog bevorderd tot generaal.

In 1948, dus ruim na het einde van het bloedige conflict, werd een straat naar hem vernoemd. En nog steeds kent León de Calle del general Lafuente. Dit tot afgrijzen van de familie van de latere premier en andere inwoners van León die de Burgeroorlog niet zijn vergeten. Veruit de meeste inwoners van León hebben echter geen idee wie generaal Lafuente was, aldus de Spaanse nieuwssite Publico.es.

De socialisten in de gemeenteraad, partijgenoten van de premier, bezweren dat Zapatero niet om de naamsverandering heeft gevraagd.

De naamsverandering past in het onder Zapatero geïnitieerde beleid om eerbewijzen aan Franco en zijn medewerkers te verwijderen. Onlangs verdween het laatste ruiterstandbeeld van El Generalísimo van een plein in Santander.

De controverse in León bewijst dat Spanje de Burgeroorlog nog niet achter zich heeft gelaten. Pas sinds kort wordt aandacht besteed aan de 'gestolen kinderen' van Republikeinen, vijanden van Franco, die bij hun ouders werden weggenomen. (ANP)

Lafuente liet aan het begin van de Spaanse Burgeroorlog de grootvader van de huidige premier José Luis Rodríguez Zapatero executeren. Foto EPA/Benoit Doppagne Beeld
Lafuente liet aan het begin van de Spaanse Burgeroorlog de grootvader van de huidige premier José Luis Rodríguez Zapatero executeren. Foto EPA/Benoit Doppagne
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden