PlusReportage

‘Verrader’ Tjeerd De Groot is kop van Jut op het Malieveld

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot was dinsdag de kop van Jut op het Malieveld. Duizenden boeren scholden hem uit om zijn voorstel de veestapel te halveren.

Tjeerd de Groot (D66) spreekt op het MalieveldBeeld ANP

Het is even na twee uur als Tjeerd de Groot (51) naar voren stapt op het podium. Hij is op het Malieveld, waar duizenden boeren zojuist van minister Carola Schouten hebben gehoord dat de veestapel onder haar regime níét wordt gehalveerd – wat juist het voorstel was van De Groot. Zijn plan is ineens niet onvoorstelbaar: het kabinet moet immers een oplossing vinden voor de stikstofcrisis.

Zodra hij naar voren loopt, ontploft de menigte. “NSB’er!” “Verrader!” “Klootzak!” klinkt het. De Groot probeert zijn verhaal te doen, maar al snel grist iemand van de organisatie de microfoon uit zijn hand. Door vuurwerkknallen kan het publiek hem amper verstaan. Honderden boeren draaien hem de rug toe.

Sinds De Groot drie weken geleden voorstelde de veestapel radicaal in te krimpen, wordt hij bedolven onder boze berichten van boeren. Ook zijn er bedreigingen. Die zijn zó serieus dat hij van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid niet op eigen houtje naar het Malieveld mag. Voor De Groot en enkele andere Kamerleden – onder wie Jesse Klaver en Dion Graus – is beveiligd vervoer geregeld.

Gepantserde BMW

De sfeer in Den Haag is om te snijden. Er zijn veel meer tractoren dan verwacht naar het Malieveld gekomen. Burgemeester Krikke spreekt van een ‘onveilige situatie’.

Terwijl ze op de gepantserde BMW staan te wachten, moeten De Groot en zijn collega’s plotseling terug het Kamergebouw in. Ze worden naar een zaaltje geloodst waar Kamervoorzitter Khadija Arib ze kort toespreekt. “Er zijn zorgen over jullie veiligheid, doe alsjeblieft voorzichtig.” Intussen lopen andere Kamerleden al uren rond op het Malieveld. Een groot deel van de CDA-fractie mengt zich – zonder problemen – tussen de demonstranten.

Hoewel De Groot zijn schouders ophaalt over de dreiging, heeft hij zich wél voorbereid. “Ik heb een extra overhemd en jasje meegenomen,” vertelt hij, voor het geval hij wordt bekogeld met eieren of erger. Even later vertrekt hij alsnog onder politiebegeleiding naar het Malieveld.

Dat de boze boeren De Groot een ‘verrader’ noemen, heeft te maken met zijn vorige baan. Voor 2017 pleitte hij als directeur van de Nederlandse Zuivel Organisatie voor méér melkproductie. Dat juist hij het mes wil zetten in de sector steekt de boeren.

Nadat De Groot is weggehoond op het Malieveld, loopt hij weer richting zijn gepantserde auto. “Dit is heel heftig,” zegt hij. “Ik probeerde te zeggen dat ik hun boosheid en ongerustheid begrijp, maar deze boeren zijn al dertig jaar lang door de politiek in de steek gelaten. Het CDA en de VVD strooien de boeren zand in de ogen. Dit kan zo niet langer.”

Zes boeren op bezoek

Terug op zijn werkkamer ontvangt De Groot zes boeren. Hij had ze al eerder uitgenodigd voor een gesprek. Onder hen is melkveehouder Trienke Elshof uit Friesland. “Ja, ik heb mijn rug ook naar hem toegedraaid,” zegt ze, “maar ik vind het goed dat hij met ons wil praten.” Ze vertelt De Groot hoe boos ze is over zijn voorstel. “Het vertrouwen in de politiek is nu helemaal weg. Ik neem het ook niet serieus: het is alsof je een bord spaghetti tegen de muur gooit en dan kijkt hoeveel draadjes er blijven hangen. Het is pijnlijk voor jonge boeren, die met passie werken en willen doorgaan met hun bedrijf.”

Na een uur gepraat te hebben, verlaten de boeren de Tweede Kamer. De Groot heeft geen spijt van alle commotie die hij heeft veroorzaakt. “Nu hebben we het gesprek dat we moeten hebben. Dat was het waard.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden