Column

Verraad voelt als solidariteit

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column.

Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Ebru Umar, die eindelijk uit Turkije is teruggekeerd, werd verraden door wat zij 'klik-Turken' noemde.

Het Tweede Kamerlid Keklik Yücel (PvdA) zocht Ebru in Turkije op en schreef daarover een zeer lezenswaardig artikel dat ze publiceerde op Facebook. Zuckerbergs censoren vonden de column over de vrijheid van meningsuiting te ver gaan en verwijderden enige tijd het account van Keklik.

Iemand had ook over Keklik geklikt.

Ik zou die aangevers NSB'ers noemen, maar ik heb het gevoel dat men in bepaalde kringen niet weet wat NSB'ers zijn of waren. Is dat gebrek aan onderwijs? Of vindt men het juist goed wat die NSB'ers deden? Ik weet het niet precies.

Ik weet wel dat het 'aangeven' om zelf in een goed blaadje te komen juist in dictatoriale regimes populair is. Bijvoorbeeld: toen de Muur was gevallen, raakten de Stasi-dossiers bekend. Een deel van het Oost-Duitse trauma bleek te bestaan uit de enorme hoeveelheid Stasi-medewerkers (91.000!) en informanten (200.000) die er waren geweest. Oftewel: 1 op de 50 inwoners van de DDR had met de geheime dienst samengewerkt.

Aangeven werd niet gezien als verraad, maar juist als een goede daad.

Dat moet bij die Turken die Ebru en Keklik aangeven ook het geval zijn. Ze willen Erdogan behagen: wie verraadt, heeft het idee dat hij meehelpt het Turkije van Erdogan vorm te geven. Verraad maakt belangrijk en geeft een gevoel van solidariteit.

Daarom zullen er altijd judassen zijn.

NSB'ers vonden het heerlijk als ze een complimentje kregen van een Duitse officier als ze weer een paar Joden hadden verraden.

Ik weet niet of wij tegenwoordig een haar beter zijn. Ik heb mij een keer in een rede verzet tegen 'klokkenluiders'. Of ze nou Snowden of Assange heten, ik heb er moeite mee, hoezeer ze ook nodig zijn. Na die rede kreeg ik in harde bewoordingen te horen dat het verschil tussen NSB'ers en Klokkenluiders was dat Klokkenluiders 'integer' zijn en 'iets doen waar we allemaal baat bij hebben'.

Zal best.

Maar dat is nu precies wat NSB'ers en die klik-Turken ook denken.

Moet ik de man die zijn kind verkracht of zijn vrouw slaat, of die fraudeert aangeven?

Ja, maar met open vizier.

En als dat ten koste gaat van de eigen carrière?

Dan is dat de prijs van werkelijke integriteit

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden