'Verraad verraste familie Frank volledig'

AMSTERDAM - De inval van de Sicherheidsdienst in het Achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam verraste de acht onderduikers op 4 augustus 1944 volledig. Ze leefden meer dan twee jaar op deze plek, in voortdurende angst voor ontdekking. Dinsdag is het 65 jaar geleden dat de familie Frank, de familie Van Pels en de joodse tandarts Fritz Pfeffer tijdens de Tweede Wereldoorlog werden verraden.

''Het was ongeveer half elf. Ik was boven bij de Van Pelsen op Peters kamer en hielp hem met het schoolwerk'', vertelde Otto Frank, de vader van Anne, na de Tweede Wereldoorlog, zo staat te lezen op de website van het Anne Frank Huis. ''Plotseling kwam iemand de trap oprennen en toen ging de deur open en een man stond vlak voor ons met een pistool in zijn hand. Beneden waren ze allemaal verzameld. Mijn vrouw, de kinderen en de Van Pelsen stonden allemaal met hun handen opgeheven.'' Ook Fritz Pfeffer wordt dan de kamer binnen gebracht.

Jaren later kon en wilde Otto Frank niet praten over wat hij voelde toen hij en zijn gezin samen met de andere onderduikers de schuilplaats moesten verlaten. Het was een warme en zonnige dag toen op het hoofdkwartier van de Sicherheidsdienst in Amsterdam een telefonische tip binnenkwam dat er mensen in het Achterhuis verstopt zaten. Miep Gies, de vrouw die de families hielp met onderduiken en op kantoor werkte in het pand aan de Prinsengracht, vertelde later: ''Er kwam een kleine man binnen met een revolver in de hand, op mij gericht en die zei tegen mij: zitten blijven en niet verroeren''.

Met getrokken pistolen gingen vier politieagenten via de draaikast het Achterhuis binnen. De onderduikers moesten hun waardevolle spullen inleveren. De dagboekfragmenten van Anne Frank belandden op de grond. Daardoor heeft Gies de papieren later gevonden en bewaard.

De onderduikers kwamen samen met de twee mannelijke helpers terecht in een Duitse gevangenis. Ze werden een voor een verhoord. De agenten wilden weten of ze nog andere onderduikadressen kenden. Uiteindelijk werden de helpers naar de strafgevangenis aan de Amstelveenseweg gebracht. De twee families en de tandarts belandden in het huis van bewaring aan de Weteringschans, vanwaar ze vier dagen later per trein naar Westerbork moesten. Daar zaten ze een kleine maand totdat ze met een stampvolle goederentrein naar Auschwitz-Birkenau gingen. De zusjes Frank eindigden in Bergen-Belsen.

Otto Frank overleefde als enige van de acht de Tweede Wereldoorlog. (ANP)

De zusjes Margot (links) en Anne Frank. In 1933 verhuisden ze naar Amsterdam om vervolging van de nazi's te voorkomen. In 1944 werden ze verraden. Foto ANP Beeld
De zusjes Margot (links) en Anne Frank. In 1933 verhuisden ze naar Amsterdam om vervolging van de nazi's te voorkomen. In 1944 werden ze verraden. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden