Lezersbrief

‘Verplicht hoogopgeleide expats Nederlands te leren’

Paroollezer Edith Tulp betoogt in deze lezersbrief dat we hoogopgeleide expats ook moeten verplichten Nederlands te leren. ‘Hoelang blijven we volharden in die kruiperigheid tegenover Engelstaligen?’

Beeld ANP/Koen Suyk

In Amsterdam went het lang­zamerhand dat je in cafés wordt bediend door personeel dat geen woord Nederlands spreekt, in winkels wordt aangesproken in het Engels.

Dat je in ­restaurants Engelstalige menu’s te lezen krijgt, de bakkerij op de hoek ‘bakery’ heet en de slager ‘butcher’, de sportklas in het Engels wordt gegeven als er ook maar één Engelstalige deelnemer is, onderwijs in het Engels plaatsvindt... Het went.

Voor Engelsen die nog even voor de brexit naar ons land emigreren, honderden bedrijven las ik, is het heel comfortabel dat ze zich niet hoeven aan te passen.

En ook voor expats die hier tijdelijk zijn – maar wat is tijdelijk?– is het goed geregeld. Hoogopgeleide nieuwe yuppen hoeven geen woord Nederlands te kennen.

Voor ieder ander die van buiten Europa komt en niet hier is om in korte tijd bakken geld te verdienen, te studeren of voor de lol in de horeca komt werken omdat Amsterdam zo cool is, is Nederlands leren verplicht.

Met name is dat erg sneu voor vluchtelingen die hier voor hun veiligheid komen en graag snel naar huis zouden willen, maar dat niet kunnen.

Zelfs al kunnen ze dat binnen afzienbare tijd wel, dan zijn ze toch, zolang ze hier zijn, tot een heleboel dingen verplicht –want o jee, stel dat ze niet integreren –, waaronder Nederlands leren.

Iets wat bijna onmogelijk is in een stad als Amsterdam, waar wij meteen in het Engels overgaan zodra iemand ook maar het lichtste accentje heeft. Dan willen we laten zien hoe goed ons Engels wel niet is, hoezeer we wereldburger zijn, dan pronken we met de veren die we – tamelijk belachelijk – onze Amerikaanse en Engelse medemens toedichten.

Hoelang blijven we volharden in die kruiperigheid tegenover Engelstaligen?

Waarom leggen we hen niet dezelfde verplichting op Nederlands te leren, zoals we dat aan al die anderen doen die van buiten komen? Waarom meten met twee maten?

Moeten we soms wachten totdat deze nieuwe yuppen eerst de stad overnemen en dan het land en dat we – brexit of niet – alsnog deel gaan uitmaken van het Britse Rijk of – God verhoede het – Amerika?

Expats zijn hier te gast, laten ze zich dan ook als zodanig gedragen. Please!

Edith Tulp, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden