'Verplicht apparatuur in stadions tegen spreekkoren'

De overheid moet voetbalclubs verplichten in stadions apparatuur te installeren die registreert wie begint met beledigende spreekkoren. Dat vindt directeur Ronald Leopold van de Anne Frank Stichting.

null Beeld anp
Beeld anp

Zo kunnen de aanstichtters van antisemitische of anders beledigende spreekkoren eruit gepikt worden, schrijft Leopold vandaag in een opiniestuk in Trouw. Hij stelt dat de overheid zou kunnen meebetalen aan de systemen. 'De verantwoordelijkheid voor de aanpak van spreekkoren moet niet langer alleen bij de voetbalclubs liggen', schrijft de directeur.

De overheid mag van hem clubs en andere betrokkenen best meer 'wettelijke en financiële mogelijkheden' geven om spreekkoren aan te pakken. Als die er zijn, mag vervolgens van de overheid en KNVB worden verwacht dat zij clubs minder ruimte geven om spreekkoren te bagatelliseren.

FC Utrecht tegen Ajax
In zijn opiniestuk haalt de directeur een reeks incidenten aan met antisemitische spreekkoren bij sportwedstrijden in de afgelopen maanden. Zo verwijst hij naar Groningen-fans, die na het winnen van de KNVB-beker 'Wie niet springt die is een Jood' zongen, en naar de spreekkoren tijdens de wedstrijd van FC Utrecht tegen Ajax van 5 april 2015. De daders daarvan zijn tot op heden niet gevonden.

Leopold: 'De oogst van de afgelopen paar maanden maakt duidelijk dat de antisemitische spreekkoren binnen het voetbal een omvangrijk en internationaal probleem vormen.' Volgens de directeur blijkt 'Jood' in Nederlandse regio's waar veel antipathie tegen Ajax bestaat een populair scheldwoord te zijn geworden.

De Nederlandse aanpak van spreekkoren, waarbij de verantwoordelijkheid primair bij de clubs zelf wordt neergelegd, leidt tot onvoldoende resultaten, stelt Leopold. 'Alleen als alle partijen de handen ineen slaan, is er een kans dat het gif van het antisemitisme volkssport nummer een niet langer zal overschaduwen.'

Ronald Leopold Beeld anp
Ronald LeopoldBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden